Szybki chleb pszenny z czarnuszka

Co zrobić, gdy niedziela jest niehandlowa a my orientujemy się, że w domu brak chleba na niedzielne śniadanie? Oczywiście trzeba upiec swój własny chleb. A jak to zrobić jeśli nie mamy zakwasu, nie mamy czasu żeby chleb nam wyrastał 12h? Trzeba użyć szybkiego przepisu na prosty, smaczny chleb. Taki też znalazłam dawno temu w jakimś czasopiśmie i w końcu nadarzyła się okazja, żeby go wypróbować, bo wieczorem w sobotę zabrakło nam chleba. Tak, to też się zdarza. Przygotowanie chleba to zaledwie 2h, więc to chleb idealny, ekspresowy.  Zapraszam i polecam.

chleb, pieczywo, sniadanie, pieczemy, czarnuszka, bernika, kulinarny pamietnik

Szybki chleb pszenny z czarnuszką
  • 700 g mąki pszennej typ 650
  • 30 g drożdży świeżych lub 1 saszetka(7g) drożdży suszonych 
  • 150 ml mleka 
  • 300 ml ciepłej wody
  • 35 g masła stopionego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • czarnuszka (ilość wg upodobań)


Drożdże pokruszyć do miski (wsypać suszone)i, zasypać cukrem, wlać 5 łyżek ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić 15 min. do napęcznienia. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wymieszać. Ja użyłam miksera z hakiem do chleba. Na końcu wsypać czarnuszkę (kilka łyżek) i wyrobić ciasto drożdżowe. Uformować kule, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi objętość.


Gotowe ciasto przełożyć na deskę wysypaną mąką i kilkakrotnie zagnieść (odgazować). Uformować 1 duży lub 2 mniejsze bochenki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić jeszcze na ok. 30 min. 


Przed włożeniem do piekarnika ukośnie naciąć wierzch chleba, posmarować wodą i posypać czarnuszką. 



Wstawić do nagrzanego do 230 st. piekarnika i piec przez 10 min., po czym zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze przez ok. 30 min. Wyjąć odstawić na kratkę do ostudzenia. 

chleb, pieczywo, sniadanie, pieczemy, czarnuszka, bernika, kulinarny pamietnik

chleb, pieczywo, sniadanie, pieczemy, czarnuszka, bernika, kulinarny pamietnik

6 komentarzy:

  1. super wygląda, ja niestety do chlebów nie mam ręki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez nie dlatego robię ściśle wg przepisu, anie joty wolnej amerykanki :)

      Usuń
  2. Wygląda imponująco. W dodatku dodatek czarnuszki to rewelacja. Bardzo fajny i oryginalny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger