Rolada z mięsa mielonego z jajecznym farszem

Co zrobić z mielonego jeśli zwykłe kotlety mielone stały się już nudne? Polecam zrobić roladę z nadzieniem np jajecznym lub pieczarkowym. Nadzienia możecie wymyślać jakie tylko chcecie, każde fajnie pasuje. Roladę wystarczy upiec w keksówce i mamy fajny, kolorowy, niebanalny obiad albo element zimnej płyty na święta, czy przyjęcie urodzinowe. Zapraszam. 

rolada, mieso mielone, jajka, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Rolada z mięsa mielonego z jajecznym farszem
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
  • cebula
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki bułki tartej
farsz:
  • 3 jajka
  • por
  • cebula dymka (zielona część)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • olej do smażenia


Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, czosnkiem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, bułką tartą i przyprawami. Na blacie kuchennym lub desce rozwinąć folię spożywczą. Na nią wyłożyć równą warstwę mięsa mielonego w kształcie prostokąta. Ma być na tyle szeroki, żeby po zwinięciu rolada zmieściła nam się w keksówce.


Farsz: jajka ugotować na twardo. Pora pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek i dymkę posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, włożyć najpierw por i cebulę, podsmażyć, po chwili dodać marchewkę i dymkę, ząbek czosnku, doprawić całość solą, oregano i pieprzem. Smażyć aż warzywa zmiękną, a woda odparuje. Odstawić, aby farsz wystygł.

Jajka drobno posiekać, wymieszać z farszem. Farsz rozłożyć na mięsie, ale tak by zostawić ok 1 cm wolnego z każdego brzegu. 


Mięso za pomocą folii zrolować krótszym bokiem do środka. Uformować ładny wałek. Końce skleić mięsem. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia. 


Roladę  włożyć do  keksówki. 


Wstawić do nagrzanego do 180 st.  piekarnika (górna i dolna grzałka) i piec przez ok. 50 min. Upieczone mięso zostawić w keksówce, by trochę przestygnie. Następnie wyjąć je i pokroić na plastry. Można podawać także na zimno. 

rolada, mieso mielone, jajka, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


rolada, mieso mielone, jajka, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger