Wolno gotowana wołowina w pomidorach
Zima nie odpuszcza dlatego ja znowu sięgam po dania sprawdzone, syte, treściwe i łatwe w przygotowaniu, czyli gulasz. I ponownie do jego przygotowania wykorzystałam mój wolnowar. Tym razem zrobiłam gulasz z wołowiny z dodatkiem pomidorów, papryki i wina. Wyszło pysznie jak zwykle. Cóż chcieć więcej.
Wolno gotowana wołowina w pomidorach
- 750 g wołowiny na gulasz
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szt. papryki zielonej
- puszka pomidorów krojonych
- 125 ml passaty pomidorowej lub przecieru
- 125 ml czerwonego wina wytrawnego
- sól wg smaku ok 1 łyżeczki
- pieprz świeżo mielony ok 1/2 łyżeczki
- 1/2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki tymianku
- łyżeczka suszonego tymianku
- 3 ziela angielskie
Mięso umyć, oczyścić z niepotrzebnych włókien i pokroić na kawałki jak na gulasz. Kawałki osuszyć, obtoczyć w mące. Cebulę posiekać w kostkę. Czosnek pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki mięsa włożyć na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć do zamknięcia porów. Zdjąć z patelni i włożyć do misy wolnowaru. Na te samą patelnię do tłuszczu ze smażenia wlać wino, podgrzać i przelać do wolnowaru. Dodać cebule, czosnek, zieloną paprykę, tymianek, papryki, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, pomidory, passate lub przecier. Wymieszać. Następnie włączyć wolnowar na LOW i gotować 7h. Ja nastawiłam na noc.
Gdy mięso będzie miękkie, delikatnie całość wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Gulasz podać z puree ziemniaczanym, ryżem, kaszą lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz