Biała kiełbasa pieczona w winie i musztardzie francuskiej

Wielu z was na Wielkanoc przygotowuje swoją własną białą kiełbasę. My również robimy to od kilku lat. W niedzielę kiełbasa zazwyczaj ląduje w żurku i solo na półmisku razem z domowym chlebem i chrzanem. W zeszłym roku była zmiana bo podałam naszą kiełbasę pieczoną w winie i musztardzie francuskiej. Wyszła pyszna, zjedzona do ostatniego kawałka. W tym roku będzie powtórka i wam też ją polecam.

biala kielbasa, wielkanoc, sniadanie, wino, bernika, kulinarny pamietni



Biała kiełbasa pieczona w winie i musztardzie francuskiej
  • 1 kg białej kiełbasy surowej (może być parzona)
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 125 ml białego wina
  • pieprz świeżo mielony
Piekarnik nagrzać do 180 st. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć na dnie cebule, na nią położyć kawałki kiełbasy. Miód, musztardę i wino wymieszać, polać marynatą kiełbasę, posypać pieprzem. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec przez 35 minut (grzałka góra dół). Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut, aż się kiełbasa przyrumieni.


biala kielbasa, wielkanoc, sniadanie, wino, bernika, kulinarny pamietnik


4 komentarze:

  1. Idealny przepis dal mojego męża:) On uwielbia tego typu dania. Fajnie, ze dodajesz całkiem rożnego rodzaju przepisy. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lepsza z dodatkiem wina czy piwa?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger