NOE festiwal wina pod znakiem słonecznej Hiszpanii

Wino, flamenco, słońce i dobre jedzenie… To znaki rozpoznawcze tegorocznego, jubileuszowego V NOE Festiwalu, który odbędzie się 8 kwietnia w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Gościem specjalnym wydarzenia będzie Hiszpania, dlatego nie braknie hiszpańskich akcentów.



NOE pod znakiem słonecznej Hiszpanii
- Jak co roku na festiwal przyjadą znakomici prelegenci, którzy przybliżą odwiedzającym nas gościom kulturę wina, podzielą się swoją wiedzą, doświadczeniem. Lista prelegentów jest już zamknięta. Będziemy zdradzać nazwiska, informacje o nich na naszym profilu na Facebooku i stronie www - mówi Marian Jeżewski organizator NOE Festiwalu.
Na V NOE nie zabraknie nawiązań do kultury Hiszpanii, tak by każdy z uczestników mógł zapoznać się krajem patronem i poczuć tamtejszy klimat.

Wśród wystawców będą importerzy, dystrybutorzy i producenci wina również z innych krajów. NOE Festiwal, od początku promuje bowiem szeroko pojętą kulturę wina, edukuje konsumentów, stawia na promocję różnych krajów winiarskich i marek win zarówno znanych z półek sklepowych, jak i trunków spotykanych jedynie w sklepach specjalistycznych.
- NOE Festiwal ma więc charakter kulturalno-poznawczy, jego ideą jest również dobra wspólna zabawa, która mu towarzyszy. To pierwszy taki Festiwal Wina w kraju. Zapraszamy dystrybutorów i producentów wina, w tym winiarzy polskich, do promocji kultury tego szlachetnego napoju - zachęca Arkadiusz Tarasiński, organizator.


W tym roku wystawcy mają do dyspozycji 800 m2 powierzchni w sali MCK Katowice. To dwukrotnie więcej niż w poprzedniej edycji. Miejsca wystarczy dla 30 wystawców.
- Nasz Festiwal odwiedzają nas głównie odbiorcy indywidualni, których interesuje tematyka wina, albo które dopiero zaczynają się interesować tym tematem. Spożycie wina w Polsce rośnie, jest to trunek modny, stąd rosnące zainteresowanie naszym festiwalem  - dodaje Marta Witek, odpowiedzialna za kontakty z mediami i PR - Na NOE przychodzą też osoby z branży HoReCa, które szukają ciekawych dostawców, kontaktów, nowinek. Nie brak sommelierów, handlowców. Najważniejsze, że każdy z nich, może porozmawiać z wystawcą, spróbować wina, posłuchać prelekcji i wyjść z konkretną, fachową wiedzą, podaną w przystępny sposób.

Katowicki festiwal to m.in. prelekcje najlepszych znawców wina z Polski i zagranicy, dyskusje z wystawcami, degustacje najlepszych trunków z rodzimych i światowych winnic, czy konkursy z nagrodami. Festiwal różni się od typowych targów wielkopowierzchniowych skierowanych do biznesu czy festynów na powietrzu. Organizatorem Festiwalu jest Stowarzyszenie Enokultura.

Bilet wejściowy na NOE Festiwal z kuponem degustacyjnym, uprawniający do udziału w prelekcjach i konkursach kosztuje 15 zł, do nabycia w kasie w dniu NOE Festiwalu, 8 kwietnia od godz. 11.00 do 19.00.


Goście odwiedzający stoiska wystawców będą mieli okazję nieodpłatnie degustować wina, wystawcy zaprezentują wina z całego świata, a szczególne miejsce podczas V NOE Festiwalu zajmie Hiszpania, która ma piękną i długą tradycję winiarską…Będzie więc więcej atrakcji w związku z Hiszpanią. Podczas Festiwalu Goście będą mogli uczestniczyć w otwartych panelach dyskusyjnych: o degustowaniu wina, o łączeniu wina z jedzeniem, o kulturze i historii wina i inne. Będą konkursy z nagrodami, ciekawe, znane osoby z branży i nie tylko.

Zgłoszenia grupowe (odwiedzający) najlepiej kierować do organizatorów mailowo: office@noefestiwal.pl lub do jednego z organizatorów:
Arkadiusz Tarasiński – a.tarasinski@noefestiwal.pl
Marian Jeżewski – m.jezewski@noefestiwal.pl
Marta Witek  ds: media, public relations – m.witek@noefestiwal.pl



Program V NOE Festiwalu:
godz. 12.00 Prelekcja i degustacja VIP, Julio César Sobrino: „Najmodniejsze wino z Hiszpanii - Albariño” (tylko dla mediów oraz zaproszonych gości specjalnych – po wcześniejszym potwierdzeniu ze strony zaproszonego).

Program ogólnodostępny dla wszystkich odwiedzających:
  • 12:30 – Maurycy Michalak
  • 14:00 – Katarzyna Korzeń
  • 15:30 – Julio César Sobrino
  • 17:30 – Andrzej Woźnikowski

SYLWETKI PRELEGENTÓW:

Maurycy Michalak
Sommelier Winnicy Turnau. Doświadczenie w dziedzinie wina, gastronomi i hotelarstwa zdobywał w rodzinnym Poznaniu, podczas licznych podróży do europejskich winnic oraz Dublinie, który stał się jego domem na prawie 3 lata. W stolicy Irlandii ukończył certyfikat WSET Advanced londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust oraz edukował się w Irlandzkiej Gildii Somelierów. Jak sam mówi wino jest najbliższe jego sercu, jednak swoją pasję dzieli także na alkohole mocne. Od wielu lat szkoli i prowadzi degustacje z  szeroko pojętej kultury wina oraz whisky
Temat prelekcji:  Zagrożenia i ciekawostki na winnicy.



Katarzyna Korzeń
Z urodzenia i zamiłowania rolnik, z wykształcenia przyrodnik, zawodowo naukowiec, a od kilku lat winogrodnik i winiarz. Prowadzi gospodarstwo ekologiczne Podkarpackie Pole. Pisuje to i owo o polskim winiarstwie… Jest współzałożycielką i współtwórczynią „Winnicomanii” – projektu mającego na celu promocję polskich winnic i enoturystyki w praktyce. Wycieczki do winnic, degustacje, warsztaty i szkolenia, to tylko część tej działalności – wyjątkowego połączenia profesjonalizmu i merytoryki w bardzo przyjemnym, luźnym wydaniu..
Temat prelekcji: Wina z polskich winnic, czyli niezbędnik enoturysty – winnicomaniaka.



Julio César Sobrino
Oficjalny ambasador win hiszpańskich w Polsce, akredytowany sommelier wina typu Jerez-Sherry (i nie tylko). Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Hiszpańskiego Związku Degustatorów Wina (Unión Española de Catadores) oraz Madryckiego Stowarzyszenia Sommelierów (Asociación Madrileña de Sumilleres). Posiadacz certyfikatu WSET Level 3. Wcześniej sommelier w wielu uznanych warszawskich restauracjach, m.in. Amber Room, Klub Polskiej Rady Biznesu, Ale Gloria oraz Dekant. Twórca prestiżowych kart win, wyróżnionych nagrodą Wine Spectator Award of Excellence Certificate. Po godzinach opisuje swoją pasję, prowadząc bloga winnego, którą zaraża tysiące Polaków. Lubi przemierzać górskie szlaki, czytać książki historyczne i gotować dla najbliższych.
Temat prelekcji:  Praktyczne spojrzenie na hiszpańskie regiony winiarskie.



Andrzej Woźnikowski
Degustator, miłośnik wina i dobrej kuchni. Kupiec, sprzedawca, doradca wielu hurtowni, restauracji i sklepów specjalistycznych. Jego wielką pasją jest dobieranie w sposób niekonwencjonalny potraw do podawanych win. Jeszcze w ubiegłym wieku we Francji został przyjęty w poczet członków TowarzystwaChevalerie du Verre Gallant.
Temat prelekcji:  Hiszpania – rzadziej odwiedzane szlaki: Sherry-Madera-Cava-Tapas-Paella



Wszelkie informacje na stronie internetowej: http://noefestiwal.pl/


Patronat honorowy nad wydarzeniem ma Ambasada Hiszpanii w Polsce, Prezydent Miasta Katowice.

Patronat medialny: TVP 3, oraz prasa i serwisy branżowe: "Czas Wina", "Magazyn Wino", "Magazyn Winiarski", serwisy "Studio Wina", "Winoznawcy.pl", "Monika Bielka-Vescovi. Szkoła Sommelierów", "Kobiety i wino", a także: "Food and Kitchen" oraz "Silesia Smakuje".




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger