Gulasz z szynki z wolnowaru
Zima trwa, więc na stole dania raczej konkretne, sycące, rozgrzewające i dodatków łatwe do przygotowania, takie są gulasze. Tu nie trzeba wielkiej filozofii, wystarczy kawałek mięsa, jakieś warzywa, trochę przypraw i gotowe, a jeśli jeszcze mamy wolnowar to w ogóle cały obiad robi się sam. Tym razem w moim wolnowarze znalazł się gulasz z szynki z papryką. Proste, zwyczajne danie, ale pyszne. Zapraszam. 
Gulasz z szynki z wolnowaru
- 600 g wieprzowiny - szynka
 - 2 cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 ziela angielskie
 - 2 liście laurowe
 - 400 ml bulionu drobiowo-wołowego lub innego jaki akurat mamy
 - 1 łyżka musztardy ostrej
 - 1 łyżka musztardy francuskiej
 - 1 czerwona papryka
 - 1 pomidor obrany ze skórki
 - 1/2 łyżeczki kuminu
 - 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej np węgierskiej lub chilli
 - łyżka papryki czerwonej
 - sól do smaku
 - 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
 
Mięso umyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić drobno w kostkę, czosnek obrać, posiekać na kawałki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Warzywa i mięso włożyć do misy wolnowaru. Dołożyć przyprawy, musztardę, pomidora pokrojonego na ćwiartki, wlać bulion, wymieszać. Garnek przykryć i ustawić wolnowar na LOW na 7 h. Teraz niech się wszystko dusi. 
Gdy gulasz jest gotowy ugotować na sypko ryż. Sos można odlać i zagęścić mąką, albo podać naturalny taki jaki wyszedł w trakcie gotowania. Gulasz podać z ryżem, posypany natką lub ozdobiony ziołami. 
Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 6 h. (grzałka góra dół).
Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 6 h. (grzałka góra dół).



extra przepis, teraz eksperymentuje dużo bo dopiero co kupiłam na promocji u Crock - Pot, aż 150 zł rabatu to żal nie skorzystać
OdpowiedzUsuń