Schab z warzywami w kokosowym sosie
Czy już macie dość zjadania resztek po świętach? I marzycie o czymś innym niż śledzie, pieczone mięsa, kaloryczne sałatki? Jeśli tak to zapraszam na danie lekkie, przyjemne ze wschodnią nutą. To schab w kokosowym mleczku z dodatkiem mrożonych warzyw. W daniu znalazły się fasolka, brokuły i szpinak od Potlino, czyli wszystko to co zalegało w zamrażarce, ale dzięki temu powstał pyszny obiad. Polecam.
Schab z warzywami w kokosowym sosie
- ok. 400 g schabu (6 cienkich plastrów)
 - cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 garście fasolki szparagowej mrożonej Poltino
 - kilak różyczek mrożonego brokuła
 - gałązka pomidorków koktajlowych
 - 250 ml mleczka kokosowego
 - łyżka koncentratu pomidorowego
 - kostka (brykiet) mrożonego szpinaku
 - sól
 - świeżo mielony pieprz
 - 1/2 łyżeczki kuminu
 - 1/2 łyżeczki kurkumy
 - 1/2 łyżeczki pasty chilli np sambal oelek
 - olej
 
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać mięso, podsmażyć aż się lekko zarumieni. Na środek włożyć gałązkę z pomidorami, chwilę smażyć by pomidorki lekko zmiękły. Wlać mleczko kokosowe i pół szklanki wody, dodać przyprawy (poza chilli) i mrożone warzywa. Schab dusić pod przykrywką na małym ogniu, ok. 20 minut. Na koniec całość przyprawić koncentratem pomidorowym i pastą chili. Dusić jeszcze 5 minut. Podać z ryżem lub kaszą. 



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz