Rosół z wolnowaru

Dlaczego ten rosół jest wyjątkowy? Dlaczego ma tak intensywny brązowy kolor? Bo to rosół z wolnowaru. Gotowany w niskiej temperaturze przez 12h. Bulgotał sobie długo i cierpliwie, warzywa i mięso oddały mu cały swój smak i aromat. Kolor zmieniał barwę na ciemniejszą z każdą godziną gotowania. Takiego rosołu nie zjecie ani w restauracji ani z tradycyjnego gotowania w garnku. Taki rosół powstaje tylko w wolnowarze, w trakcie wolnej obróbki termicznej. Ten rosół to mistrzostwo świata. Zapewniam. I w dodatku gotuje się sam, można o nim zapomnieć spokojnie na 12h. Fajnie nie?

rosol, wolnowar, obiad, zupa, bernika, kulinarny pamietnik, indyk

Rosół z wolnowaru
  • 1-2 skrzydła, szyja z indyka
  • porcja mięsa rosołowego wołowego (ok 300-400 g)
  • 2-3 marchewki
  • seler
  • pietruszka
  • biała część pora
  • natka pietruszki
  • cebula
  • opcjonalnie gałązka selera naciowego
  • wiązka świeżego lubczyku lub 1/2 paczki suszonego
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • łyżeczka soli niejodowanej
  • pieprz do smaku


Mięso umyć, włożyć do wolnowaru. Włoszczyznę obrać, cebulę opalić nad gazem. Warzywa razem z liściem laurowym, zielem, natką, lubczykiem włożyć do garnka z mięsem. Dodać sól i pieprz. Całość zalać wodą tak by warzywa i mięso były zakryte. Włączyć LOW. Gotować przez min 12 h. Można 6h, ale im dłużej tym rosół jest intensywniejszy a kolor z jasnego zmieni się na brązowy. Ja wstawiłam na noc o 24 i wyłączyłam przed samym obiadem o 13. Gotową zupę przecedzić i doprawić do smaku, ale z reguły nie jest to potrzebne. Mięso z indyka obrać i drobno pokroić.  
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (u mnie ryżowy). Na talerzu ułożyć porcję makaronu, na to trochę mięsa, posiekaną natkę i wlać zupę.

rosol, wolnowar, obiad, zupa, bernika, kulinarny pamietnik, indyk

rosol, wolnowar, obiad, zupa, bernika, kulinarny pamietnik, indyk

6 komentarzy:

  1. Czy taki rosół z wolnowaru jest klarowny, czy raczej mętny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. klarowny bo robi się bardzo wolno i nie gotuje.

      Usuń
  2. Mam Wolnowar 5 l , nie wiem co robię źle ale rosół za każdym razem wychodzi bez smaku .... pachnie przepięknie i na tym koniec . Na 1,25 l woda użyłam podobnych proporcji (z mięsa dwa udka i 3 skrzydełka) . Gdzie może tkwić problem? Pomocy !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę zmienić proporcje mięsa, bo na kurczaku rosół jest bardzo delikatny, smaku zupę nadaje wołowina, kaczka, może indyk. proszę popróbować, może na mieszance mięsa bezie lepiej smakować.

      Usuń
  3. ja mam ten sam problem. ,
    Mam wolnowar 6l i daję 4-5 ćwiartek, kawałek wołowiny, czasem szyja indycza, plus oczywiście włoszczyzna...i za każdym razem rosół bez smaku. Muszę dodać choćby wegety aby jakoś poprawić smak. Rosół przechowuję w lodówce - robi się z niego po prostu galareta - czyli powinien być mocny i treściwy, a jednak w smaku jest średni...

    No i rosół mam zawsze mętny, mimo, ze niby gotuje się na małym ogniu, ja dodatkowo uchylam pokrywę, aby jeszcze bardziej zmniejszyć moc … zawsze mętny i bardzo ciemny kolor.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem w czym błąd, ja dodaje jeszcze sporo lubczyku suszonego lub świeży jak mam. może to kwestia smaku i przyzwyczajenia, my od dawna nie używamy żadnych przypraw typu vegeta czy kostek. tylko zioła, sol i pieprz. jest gesty to fakt ja go jeszcze rozcieńczam. proszę się nie zrażać a najwyżej doprawiać pod siebie.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger