Zupa dyniowa z makaronem na Halloween

Już za kilka dni będzie amerykańskie święto Halloween. Jak wszystko co amerykańskie chętnie jest przez nas przyjmowane, tak więc wielu z was pewnie będzie straszyć, przebierać się czy wymuszać słodycze na sąsiadach. Wielu też się spotka na halloweenowym przyjęciach, na których nie może zabraknąć zupy z dyni z pajęczyną. Moja wersja dzisiaj dla Was to prosta zupa dyniowa z pomidorami, na lekko ostro, z cienkim makaronem Lubella i pajęczyną ze śmietany. Zupa łatwa, szybka i przyjemna w smaku.

halloween, zupa, dynia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, makaron, lubella

Zupa dyniowa z makaronem na Halloween
  • 500 g dyni
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 500-750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (mój na indyku)
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • do smaku ostra papryka czerwona w proszku albo chilli mielone lub paprykowa pasta
  • łyżka śmietany
  • makaron cienkie nitki Lubella
  • olej rzepakowy smakowy (u mnie z papryczkami chili i ziołami)
  • pestki dyni


Dynię pokroić w kostkę. Podgrzać bulion, włożyć kawałki dyni i gotować ok 15 minut aż zmięknie. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz do smaku, gotować razem na małym ogniu 5 minut. Następnie wszystko zmiksować. Doprawić do smaku ostrą papryką, solą, pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu. Odcedzić, polać olejem smakowym i wymieszać.
Zupę wlać do miseczek. Na wierzchu zupy łyżeczką ze śmietaną narysować pajęczynę. Posypać pestkami dyni. Z boku położyć na talerzu makaron, który każdy sobie włoży do zupy tyle ile będzie chciał. Mój makaron był pikantny dzięki olejowi, przez co zupa nabrała dodatkowego wyraźnego, ostrego smaku.
halloween, zupa, dynia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, makaron, lubella

halloween, zupa, dynia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, makaron, lubella

4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger