Kotlety schabowe w panko
Pewnie już parę razy na moim blogu spotkaliście się z produktem "Panko". Ale jeśli ktoś nie pamięta to przypominam, ze panko - japońska panierka pszenno-drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków, które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju. Panko można kupić w sklepach z orientalną żywnością lub w sklepach internetowych. Nie jest droga. Ja za 200 g zapłaciłam ok 9 zł.
Tym razem wykorzystałam ją do przygotowania kotletów z kością. Pomysł zapożyczyłam od restauracji UMAMI w Pyskowicach, w której to jakiś czas temu jedliśmy właśnie tak przygotowane kotlety. I były boskie. Panierka nadaje kotletowi niezwykłej chrupkości a to ze jest on z kością sprawia ze jest smaczniejszy niż cienki zwykły kotlet. polecam te metodę. U nas już tylko będą takie kotlety.
Kotlety schabowe w panko
- 1 kg dobrej jakości wieprzowiny z kością (na 4-6 kotletów)
- ok 1 l mleka
- 2 cebule
- 2 jajka
- panierka panko
- mąka pszenna
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
Mięso pokroić na grube kotlety z kością. Każdy z nich delikatnie rozbić tłuczkiem ale nie za cienko. Kotlety mają być grubsze i soczyste.
Cebule pokroić w piórka. Kotlety ułożyć w misce, przekładając je cebulą, doprawiając solą i pieprzem. Całość zalać mlekiem. Odstawić na min. 2-3 godziny a można i na całą noc. Następnie dokładnie odsączyć, można wytrzeć papierowym ręcznikiem. Zapobiegnie to odklejaniu się panierki.
Przygotować 3 talerze. Do jednego wsypać mąkę, do drugiego wbić jajka i je roztrzepać, a do trzeciego panko. Kotlety panierować standardowo najpierw w mące, potem w jajku a następnie w panko. Pamiętajmy że panierować należy tuż przed smażeniem. Jeśli zrobimy to wcześniej panierka nasiąknie sokami z mięsa i nie usmaży się dobrze. Nigdy też nie dociskamy mięsa ani do mąki, ani do panierki.
Na patelni rozgrzać smalec. Tak wiem o zgrozo... ale to ma być smalec, nie olej, nie masło. Tylko smalec nada kotletowi ten smak i chrupkość, za którą od lat kochamy schabowe. I nikt od tego nie umrze, tym bardziej jeśli się taki kotlet zje raz na miesiąc albo i rzadziej.
Smażymy na średnim ogniu. Kotlet powinien się smażyć około 10 minut. W trakcie smażenia obracamy go kilka razy uważając by nie uszkodzić panierki. Gotowe. Smacznego.
Wyglada tak apetycznie ze chyba sobie to przyrządzę wedlug twojego przepisu. Zapraszam tez do mnie po stare przepisy kulinarne http://przepisybabci.com
OdpowiedzUsuńczy mięso zalane mlekiem odstawić do lodówki czy jednak nie do lodówki?
OdpowiedzUsuńoczywiście do lodówki :)
Usuń