Kofty z grilla

Dzisiejszy przepis to danie rodem z Egiptu. Kofta egipska to pulpety z mięsa mielonego najczęściej baraniny z dodatkiem cebuli i przypraw, pieczone na ruszcie. Najczęściej kofta robi się z jagnięciny lub baraniny, rzadziej z wołowiny. Dodatkiem są aromatyczne przyprawy jak kolendra, kumin, imbir, dzięki czemu mają one swój niepowtarzalny smak. Pewnie identyczne danie jedliście w Turcji czy na półwyspie bałkańskim. Więc niewiele się pomylicie nazywając je kebabem, bo w Egipcie to kofta a w Turcji kebab.
Ja swojej zrobiłam oczywiście z mięsa wołowego, bo baraniny u nas niet. Ale myślę, że będą wam smakowały jak oryginalne.

kofta, kebab, kofty, mieso mielone, bernika, grill, kulinarny pamietnik, obiad

Kofty z grilla
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • średnia cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu 
sos:
  • jogurt naturalny
  • mięta świeża 
  • pieprz



Drewniane patyczki, na które będziemy nadziewać mięso należy wcześniej moczyć je przez 20 minut w wodzie.
W moździerzu utłuc ziarna kolendry. Cebule pokroić na ćwiartki. Włożyć do malaksera lub rozdrabniacza i drobno posiekać. Dodać mięso mielone, natkę pietruszki, czosnek niedźwiedzi, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawy, kolendrę ponownie całość zmiksować. Z niewielkich porcji mięsa formować podłużne kotlety w kształcie cygar. Przez środek wzdłuż przebić patyczek do szaszłyka. Mięso lekko spłaszczyć. Aby uzyskać najlepsze rezultaty każda kofta powinna mieć ok 2 cm grubości. Ułożyć kofty na posmarowanej olejem tacce do grilla. Jeśli używamy grilla elektrycznego to smażymy na rozgrzanym posmarowanym olejem grillu. Grillować na średnim ogniu przez 4 minuty z jednej strony, przewrócić i  grillować przez kolejne 3 minuty.
Z tej porcji mięsa wyszło mi 9 sztuk.

Zrobić sos. Wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, posiekaną miętą, doprawić do smaku pieprzem. Sos ma być mocno czosnkowy. Gotowe mięso podajemy z sosem.
kofta, kebab, kofty, mieso mielone, bernika, grill, kulinarny pamietnik, obiad

kofta, kebab, kofty, mieso mielone, bernika, grill, kulinarny pamietnik, obiad

1 komentarz:

  1. świetne, zrobie koniecznie na najbliższym grillowaniu.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger