Pörkölt wołowy (Marhapörkölt)

Ten gulasz to klasyczne węgierskie danie. Jest prosty, nie wymaga wielu składników i jest pyszny. Co prawda warto użyć do niego węgierskiej pasty paprykowej, by nadać mu smaku, ale jeśli jej nie macie to trudno, dzięki słodkiej i ostrej papryce na pewno wam wyjdzie. Przynajmniej nie popełnicie takiego błędu jak ja, czyli zamiast łagodnej pasty dodałam całą łyżkę ostrej. Efekt był taki, że mąż jadł obiad i płakał. Ale i tak mu smakowało. 



Pörkölt wołowy (Marhapörkölt)

  • ok 700 g chudej wołowiny
  • 30 g boczku
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki zielone
  • puszka pomidorów krojonych lub 3 świeże pomidory
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pasty paprykowej węgierskiej ostrej np Eros Pista
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 szklanka bulionu (lub wody)



Boczek pokroić na niewielką kostkę. Włożyć na rozgrzaną patelnie i wytopić na skwarki. W tym czasie pokroić cebule kostkę, czosnek drobno posiekać. Mięso osuszyć i pokroić na dużą kostkę. Papryki również pokroić na kawałki. Jeśli dodajemy pomidory zamiast puszki to należy je sparzyć i obrać ze skórki i rozgnieść przed włożeniem do gulaszu.
Na patelnie do skwarek dodać mięso, obrumienić dokładnie z każdej strony, następnie dodać cebule i czosnek. Smażyć przez ok 5 minut. Dodać przyprawy kminek, majeranek, sól, pieprz, paprykę słodką, całość wymieszać, smażyć minutę. Następnie wlać bulion lub wodę. Na koniec dodać posiekane papryki i pomidory oraz ostrą pastę. Przykryć garnek, gulasz dusić na średnim ogniu przez 1,5-2 godzin. W międzyczasie parę razy wymieszać. Jeśli płyn za bardzo odparuje to dolać trochę wody lub bulionu, opcjonalnie czerwone, wytrawne wino (ok 3/4 szklanki). 
Gotowe przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić wg smaku np. papryką słodką lub ostrą. Podać z bagietką, kawałkami świeżej papryki i np śmietaną.  



1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger