Angielski pie czyli zapiekanka z kurczaka

Szybki pyszny obiad w angielskim stylu to pie, czyli angielska zapiekanka. Dzisiaj przygotowałam ją klasycznie, czyli kurczak, warzywa i sos śmietanowy. To wszystko przykryte i zapieczone pod ciastem francuskim. Danie proste, szybkie, interesująco podane może być ciekawą alternatywą na obiad, kolacje czy spotkanie ze znajomymi. 


Angielski pie czyli zapiekanka z kurczaka 
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 por
  • czerwona cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 100 g pieczarek
  • 1/3 szklanki śmietany 18% do sosów
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • ½ łyżeczki otartego świeżego tymianku lub suchego
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • olej
  • płat ciasta francuskiego
  • jajko
  • olej rzepakowy




Pora pokroić w talarki, selera w plasterki, pieczarki na ćwiartki, cebulę w drobną kostkę. Piersi pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać pora, seler naciowy, cebulę i pieczarki. Smażyć wszystko przez kilka minut. Dołożyć pokrojone piersi z kurczaka i smażyć kilka minut, aż piersi się podsmażą. Następnie wlać  bulion, gotować razem ok 5 minut, a bulion się lekko zredukuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Na koniec dodać śmietanę oraz łyżkę musztardy. Wymieszać, chwile podgrzać. 
Farsz przełożyć do naczynia żaroodpornego albo do kilku mniejszych np. kokilek. Wierzch naczynia/naczyń przykryć ciastem francuskim, ozdobić. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Zapiec w piekarniku w 180 st przez 15-20 minut w zależności od wielkości użytego rodzaju i wielkości  naczynia. Podać z bagietką.


4 komentarze:

  1. wygląda pysznie. lubię angielską kuchnie wiec na pewno skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Właśnie szukam czegoś lekkiego na skołatany żołądek- pewnie będę musiała odpuścić część składników, ale inspiracja jest! A jak już będę zdrowa to spróbuję wersji oryginalnej:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, zawsze można zmodyfikować pod swoje zdrowie i zjeść bo jest pyszna.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger