Sałatka z bobu, młodych ziemniaków i boczku

Bób, bób i jeszcze raz bób... albo się go kocha albo nienawidzi.. ale czasem ta miłość przychodzi późno, jest bardziej doceniona, dojrzalsza jak u mnie.. i korzystam z niej ile się da.... dlatego dzisiaj czas na kolejną sałatkę z bobem. Ziemniaki, boczek, koperek i mamy pyszny dodatek do obiadu albo letnią kolację. Polecam. 


Sałatka z bobu, młodych ziemniaków i boczku
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 250 g bobu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 cebulki zielone
  • 4-5 rzodkiewek
  • 2-3 gałązki koperku
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego np. aromatyzowanego cytryną i czosnkiem
  • 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Ziemniaki dokładnie umyć, włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować w zależności od wielkości od 15-20 minut do miękkości. Odlać i odstawić do wystygnięcia.  Pokroić w plastry, dać do miski. Jeśli nie lubimy ziemniaków ze skórką można je obrać. 
Gdy ziemniaki się gotują przygotować pozostałe elementy sałatki.
Boczek pokroić w małą kostkę, włożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić, wytopić na skwarki.  Bób ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 5-7 minut od zagotowania wody. Przelać go zimną wodą, obrać ze skórki.
Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, a cebulki posiekać drobno.

Do ziemniaków w misce dodać skwarki z boczku, bób, rzodkiewki, cebulki. Dodać olej, musztardę, posiekany koperek i wszystko wymieszać delikatnie. Doprawić do smaku solą, pieprzem.   





1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger