Orzotto ze szparagami

Dzisiaj obiad prosty, sezonowy, czyli makaron ze szparagami, polskim serem bursztyn i liśćmi botwinki. Użyłam makaronu orzo bo idealnie nadaje się do tej potrawy, świetnie imituje ryż dzięki czemu uzyskujemy potrawę podobną do risotto ale w całkiem innym smaku i konsystencji. Zapraszam. 



Orzotto ze szparagami
  • szklanka makaronu orzo
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka kropel tabasco
  • ok 1,5 do 2 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 5 szparagów zielonych
  • koperek świeży
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • kilka kropli soku z limonki do smaku
  • sól morska, pieprz świeżo mielony
  • 1/2 szklanki startego sera bursztyn lub parmezanu 
  • listki botwinki


Postępujemy jak przy robieniu risotto. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać, dać na patelnie i podsmażyć przez kilka minut, aż się zeszkli. Dodać makaron orzo, wymieszać. Podsmażyć przez kilka minut, wlać 1 szklankę bulionu. Zmniejszyć gaz. Szparagi pokroić, dodać na patelnię oprócz główek. Wymieszać. Smażyć przez kilka minut, gdy płyn się wchłonie dodać ponownie bulion. Dodać listki botwinki (kilka zostawić do dekoracji). Doprawić, tabasco, sokiem z limonki, solą, pieprzem. Czas smażenia powinien trwać przez 10 minut. Na koniec dodać główki szparagów, posiekany koperek. Wymieszać. Sprawdzić czy makaron jest miękki jeśli nie to jeszcze wlać bulionu i chwilę poddusić. Pod koniec dodać mleczko kokosowe, wymieszać by nadać potrawie kremowości oraz starty ser bursztyn lub parmezan by nadać smaku. Wierzch udekorować kawałkami sera bursztyn, koperkiem i listkami młodej botwinki.



4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger