Babka tiramisu

Wielkanoc za pasem, więc czas przygotowywać wielkanocne menu. Dlatego od dzisiaj na blogu będą się już pojawiały nowe propozycje wielkanocnych dań. Pierwsza propozycja to babka tiramisu, warstwowa pachnąca kawą. Nie jest co prawda tak puszysta i lekka jak nasze babki piaskowe, ale bardziej zwarta, jednak moja córa stwierdziła, że bardzo dobra, więc warto było ją upiec.


Babka tiramisu

ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej przesianej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 3/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 3 duże jajka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 
  • 1/4 szklanki espresso lub bardzo mocnej kawy 
  • 1/4 szklanki Kahlua
polewa:
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 100 g mascarpone
  • 1/4 szklanki Kahlua 


Rozgrzać piekarnik do 180 st. Wysmarować formę masłem i wysypać mąka lub bułką tarta.   
W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. 
W dużej misce utrzeć razem masło i cukier. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. Następnie dodać ekstrakt waniliowy. Cały czas ubijając dodawać mąkę i mleko na zmianę aż wszystko się dobrze połączy. Odłożyć 1 szklankę ciasta do miseczki dodać kawę, wymieszać. Odłożyć kolejną szklankę ciasta do miseczki, wymieszać z Kahlua.  
Włożyć 1/3 ciasta na dno formy, wlać ciasto z Kahlua, równomiernie rozprowadzić, na to 1/3 ciasta, wyrównać, położyć ciasto z espresso, przykryć ostatnią częścią białego ciasta. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 55-60 minut, aż patyczek włożony do środka wychodzi czysty. 
Ciasto odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy. Przygotować polewę. Wymieszać dokładnie składniki i posmarować wierzch babki. Jeśli masa będzie za gęsta dodać albo likieru albo śmietany. 

6 komentarzy:

  1. O matko, smak tiramisu w babce!! Bajka!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tiramisu w nazwie już brzmi smakowicie. A Twój wypiek znakomity! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pyszności :) To zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger