Ryba po grecku
Ryba po grecku jeszcze nie dawno nie była lubianym przeze mnie daniem. Myślę, że do tej potrawy trzeba też dorosnąć. A odkąd robię ją sama to smakuje mi jeszcze lepiej. A sekret, to podstawa czyli ryba świeża, z mrożonych filetów danie nie smakuje już tak dobrze. Tak więc jeśli zależy wam na smaku i jakości nie oszczędzajcie w tym jednym dniu w roku. Zapraszam. 
Ryba o grecku
- 1 kg filetów z dorsza (ewentualnie mintaja)
 - kilka łyżek mąki
 - masło klarowane
 - sól
 - świeżo mielony pieprz
 - 3 średnie cebule
 - 3 średnie marchewki
 - 1 pietruszka
 - 1/3 selera
 - por
 - 50 g masła
 - cukier do smaku
 - 150-200 g koncentratu pomidorowego
 - sok z cytryny
 
Rybę umyć, osuszyć, jeśli mrożona to rozmrozić i również osuszyć. Pokroić na kawałki, posolić, posypać pierzem. Na talerz wsypać mąkę. Każdy kawałek ryby dokładnie obtoczyć w mące, nadmiar strzepać. Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć ryby z każdej strony na jasno-złoty kolor. Wyjąć usmażoną rybę, ułożyć w płaskim naczyniu jako jedną warstwę.
Przygotować warzywa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, pora pokroić w krążki. Rozgrzać masło, dodać warzywa, podsmażyć, następnie dusić co jakiś czas mieszając przez około 20-25 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać koncentrat, wymieszać wszystko, razem pogotować kilka minut. Jeśli sos jest za gęsty podlać wodą. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
Gorącym sosem warzywnym zalać dorsza tak by dokładnie sos wszedł pomiędzy kawałki ryby. Odstawić do ostygnięcia, a następnie schować na noc do lodówki, żeby smaki się przegryzły.



Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuje.
UsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń