Sałatka z ogórków po żydowsku Doroty

Wracamy do przetworów, które się pomału kończą. Dzisiaj jeszcze jeden przepis na ogórki wg mojej koleżanki, która je nazywa "po żydowsku". Nie wiem czy mają coś wspólnego z tą kuchnią, ale same ogórki są pyszne i żałuję że zrobiłam ich zaledwie z połowy podanej porcji. Następnym razem zrobię o wiele więcej. Zapraszam.



Sałatka z ogórków po żydowsku Doroty
  • 6 kg małych ogórków
  • 1 kg cebuli
zalewa:
  • 1,5 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru
  • 6 łyżek soli 
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • łyżka gorczycy



Ogórki umyć i obrać ze skóry, pokroić na talarki. Cebule pokroić w piórka. Wszystko dać do dużej miski.  Składniki zalewy wymieszać i zalać nią ogórki. Wymieszać. Zostawić wszystko na 2 h. 

Wyparzyć słoiki i nałożyć porcje ogórków wraz z zalewą, tak by nie ubrudzić miejsca zakręcania wieczka. Jeśli brzegi wieczek nam się ubrudziły to należy je dokładnie wytrzeć. Jeśli zostanie nam zalewa po włożeniu wszystkich ogórków do słoików to ją dolewamy tak by ogórki były nią przykryte. Zamknąć słoiki czystymi, suchymi nakrętkami. Włożyć do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować 10 min od momentu zagotowania się wody. Jeśli są większe słoiki, czyli powyżej 400 ml to 10 min. 
Ja robiłam z połowy podanej porcji i wyszło mi 9 słoików po 330 ml. 



9 komentarzy:

  1. Nigdy takich nie robiłam.Wypróbuję😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy słoiki należy zalać do pasteryzacji zimną, czy gorącą wodą,to bardzo ważny szczegół, gdyż temperatura wody ma bardzo istotny wpływ na to aby sałatka miała dobrą konsystencję, zachowała chrupkość składników po pasteryzacji, czy 10 minut pasteryzacji to nie za długo, pytam , bo mam zamiar wypróbować ten przepis, ale wystarczy aby przepis nie zawierał szczegółów co do temperatury zalewy lub temperatury wody którą zalewamy słoiki w kotle do pasteryzacji i praktycznie całość nadaje się tylko do wyrzucenia- proszę o odpowiedź, dziękuję ,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze zalewam zimną, włożone słoiki do gorącej wody mogą popękać.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger