Rolada z udźca indyczego z puree z kalarepy
Niedługo święta i większość z nas zastanawia się nad stworzeniem świątecznego menu. Dlatego proponuje na ten dzień pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, warzyw i można mieć niebanalny obiad. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Smacznego. Polecam także dwa inne pomysły na rolady: w dwóch marynatach i z suszonymi pomidorami.
Rolada z udźca indyczego z puree z kalarepy
- 2 udźce z indyka
- 200 ml białego wina albo cydru (ja użyłam polskiego cydru)
marynata:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżka oliwy z czosnkiem
- 2 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżeczka musztardy Dijon
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka bazylii
- świeża natka pietruszki
- sól morska
- pieprz
- liście kapusty rzymskiej
puree z kalarepy:
- 2 kalarepy
- 2-3 łyżki świeżego koperku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1-2 łyżeczki musztardy ostrej np Dijon, kremskiej albo chrzanowej
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Mięsa umyć. Usunąć z nich kości, przeciąć wzdłuż na pół nie rozcinając na końcu, uzyskując w ten sposób długie kawałki, łatwe do zwinięcia w rolady.
Przygotować marynatę. Czosnek posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami. Mięsa posmarować od wewnątrz marynatą, ułożyć na środku liście sałaty rzymskiej i zwinąć w roladę, skórą do zewnątrz, związując szczelnie sznurkiem. Z zewnątrz posypać solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Jak to dokładnie zrobić możecie zobaczyć tutaj.
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 st. Na patelni rozgrzać olej, włożyć rolady i obsmażyć je na rumiano, następnie rolady przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić z wierzchu oliwą aromatyzowaną, podlać winem lub cydrem i piec pod przykryciem ok. godziny. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 30-40 min aż się zrumieni. W takcie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem. Gotowe wyjąć, przykryć folią i odstawić 10 minut, żeby odpoczęło, dzięki czemu przy krojeniu w środku zostaną wszystkie soki.
Sos odlać do garnuszka i podgrzać i zredukować przez chwile lub dodać odrobinę mąki kartoflanej z zimną wodą i zagęścić go. Podać z puree z kalarepy.
Puree. Kalarepy obrać i zatrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, dodać kalarepę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć chwilę a następnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 20 min, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. W razie potrzeby dolać jeszcze bulionu.Gdy kalarepa zmięknie odparować z nadmiaru płynu, zmiksować na gładko blenderem. Dodać do smaku musztardę, pieprz, sol i posiekany koperek, natkę, wymieszać.
Przygotować marynatę. Czosnek posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami. Mięsa posmarować od wewnątrz marynatą, ułożyć na środku liście sałaty rzymskiej i zwinąć w roladę, skórą do zewnątrz, związując szczelnie sznurkiem. Z zewnątrz posypać solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Jak to dokładnie zrobić możecie zobaczyć tutaj.
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 st. Na patelni rozgrzać olej, włożyć rolady i obsmażyć je na rumiano, następnie rolady przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić z wierzchu oliwą aromatyzowaną, podlać winem lub cydrem i piec pod przykryciem ok. godziny. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 30-40 min aż się zrumieni. W takcie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem. Gotowe wyjąć, przykryć folią i odstawić 10 minut, żeby odpoczęło, dzięki czemu przy krojeniu w środku zostaną wszystkie soki.
Sos odlać do garnuszka i podgrzać i zredukować przez chwile lub dodać odrobinę mąki kartoflanej z zimną wodą i zagęścić go. Podać z puree z kalarepy.
Puree. Kalarepy obrać i zatrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, dodać kalarepę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć chwilę a następnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 20 min, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. W razie potrzeby dolać jeszcze bulionu.Gdy kalarepa zmięknie odparować z nadmiaru płynu, zmiksować na gładko blenderem. Dodać do smaku musztardę, pieprz, sol i posiekany koperek, natkę, wymieszać.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńIdealna na świąteczny stół:-)
OdpowiedzUsuń