Rolada pandanowa z ananasem i kokosem

Zieleń to kolor świąt wielkanocnych, dlatego to ciasto kojarzy mi się właśnie z Wielkanocą. Idealnie pasuje do nastroju, dekoracji i smaków tego okresu. Połączenie rolady, śmietany, kokosu i ananasa niesie świeżość, słodycz i nutę egzotyki. Do zabarwienia ciasta użyłam popularnej w Azji pasty pandanowej, naturalnego barwnika o delikatnym smaku kokosa. Jeśli go nie macie wystarczy użyć innego zielonego barwnika. 
Mi co prawda ciasto niestety wyszło bardzo cienkie, ale błąd tkwił w zbyt dużej blaszce i przegapieniu czasu pieczenia. Nie popełnijcie moich błędów, a wszystko będzie cudownie puszyste. Mimo to ciasto było pyszne i szybko zniknęło. Źródło



Rolada pandanowa z ananasem i kokosem
  • 4 żółtka jajek 
  • 4 białka jajek 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 45 g cukru 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego 
  • 1 łyżeczka pasty pandanowej
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g mąki kartoflanej
do środka i dekoracja:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • szklanka pokrojonego ananasa
  • śmietan fix
  • kokos
  • 3 łyżki mleka kokosowego


Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Blaszkę najlepiej 31 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna i szklista. 
Utrzeć żółtka z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodać ekstrakt waniliowy, pastę pandanową, olej i mleko kokosowe. Wymieszać delikatnie. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Stopniowo dodawać do masy jajecznej mieszając drewniana łyżką. Ubite białka dodać do masy, delikatnie wymieszać. 
Ciasto przelać na blachę, wyrównać. Piec przez około 15 minut lub do złotego koloru. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć papierem do góry na ściereczkę. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem ściśle zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!
W międzyczasie śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając fix. Wstawić do lodówki. Przed nałożeniem nadzienia do śmietany dodać pokrojony ananas, wymieszać. Ostudzoną roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Rozchylić środek rolady i wyłożyć nadzienie, rozsmarować. Ponownie zwinąć roladę i  wstawić na 30 minut do lodówki. Wyjąć. Na duży talerz wysypać kokos. Całą roladę za pomocą najlepiej pędzelka posmarować mlekiem kokosowym. Roladę obtoczyć dokładnie w kokosie. Pokroić na plastry. Smacznego.

Uwagi: blaszka nie może być za duża jak u mnie bo ciasto się rozpłynie i nie urośnie, będzie cienki placek. Trzeba też uważać na czas pieczenia, żeby ciasto nie upadło bo też będzie cienki naleśnik w dodatku szybko stwardnieje i połamie się przy zwijaniu.


4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger