Jajka warzywne galaretki

Jakbyście w święta mieli mało jajek to proponuje fajną "jajeczną" przekąskę, mianowicie galaretki warzywne albo mięsne w kształcie jajek. Wykorzystujemy do tego wydmuszki. Takie galaretki mimo, że się wydają wcale nie są trudne, ani pracochłonne, jedynie wystarczy odrobina cierpliwości i precyzji. Smak, dodatki to już wasza inwencja twórcza. Mogą być wytrawne warzywne lub mięsne a mogą być słodkie z owocami. Galaretki, które widzicie poniżej zrobiłam pierwszy raz 4 lata temu, tak wiec jakość zdjęć nie jest najlepsza.
  

Jajka warzywne galaretki
  • 10 wydmuszek z jajek 
  • 1 czerwona papryka
  • słoiczek gotowego mixu warzywnego drobno pokrojonego (kukurydza, marchew, groszek, pietruszka)
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 litr bulionu - przecedzony warzywny (lub drobiowy) 
  • 20 g żelatyny (8-9 łyżeczek)


Najpierw zrobić wydmuszki z jajek. Uzyskamy je robiąc niewielką dziurkę na górze jajka, jajko wylać do miseczki. Wydmuszkę zalać wrzątkiem, wyparzyć. Wodę z jajek wylać i poczekać, aż skorupki ostygną. Paprykę drobno pokroić, warzywa ze słoiczka dokładnie odsączyć. Warzywa delikatnie włożyć do skorupek przez mały otwór.
W tym czasie gorący bulion rozrobić z żelatyną. Wlać bulion do jajek i zostawić do całkowitego zastygnięcia najlepiej ustawiając każde jajko na kieliszku. Dziurkę zakleić taśmą. Ja zostawiłam na całą noc. 
Następnie delikatnie obrać żelatynowe jajka ze skorupek i gotowe. Do środka można także włożyć kawałeczki mięsa np drobiowego jeśli chcemy uzyskać galaretki mięsne lub owoce jeśli chcemy owocowe. Wtedy zalewamy galaretką owocową. 


Wielkanocne Smaki - edycja IVJajka na Wielkanoc



2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger