Kurczak z warzywami w cydrze

Czy piekliście kurczaka w cydrze? Jeśli nie, to jest to danie dla was, idealne soczyste kawałki kurczaka w lekko kwaskowatym jabłkowym sosie, z pieczonymi warzywami. Polski cydr sprawdza się nie tylko w słodkich wypiekach, czy jak aperitif ale jako idealny dodatek, składnik obiadu. Danie proste, jednogarnkowe, niewymagające dużej uwagi, czyi idealne.


Kurczak z warzywami w cydrze
  • kurczak ok 1,50 kg
  • 2 czerwone cebule
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 jabłka
  • tymianek świeży lub suszony
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka cydru jabłkowego
  • łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na porcje, wycinając grzbiet. Zostawić tylko skrzydełka, pałki, podudzia i piersi.  czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z sola, pieprzem i tymiankiem. Masą natrzeć kurczaka, przykryć folią aluminiową i odstawić na noc do lodówki. 

Następnego dnia ziemniaki obrać pokroić na ósemki, tak samo postąpić z jabłkami i czerwoną cebulą. 
Na patelni rozgrzać olej włożyć porcje kurczaka i na dużym ogniu obrumienić z każdej strony przez kilka minut. Gotowe przełożyć na naczynia do pieczenia w piekarniku. Mięso obłożyć kawałkami ziemniaków, jabłek i cebuli, posypać tymiankiem, solą i pieprzem.  Na patelni po smażeniu mięsa wlać cydr, zagrzać go, wymieszać z tym co zostało na patelni, dodać musztardę wymieszać i wlać do naczynia z mięsem i warzywami. Wstawić na 1 godz. 20 lub 1 godz. 30 minut do pieczenia na grzałki góra dół. W trakcie podlewać sosem, który się wytworzy i odwracać warzywa, żeby się równomiernie upiekły. Gotowe. Smacznego.



10 komentarzy:

  1. Kolejny przepis z Twojego bloga, który czeka w kolejce do wypróbowania! :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło pozdrawiam.

      Usuń
    2. Wypróbowany i jestem zachwycona! <3

      A dzisiaj znów odchudzone ciasto marchewkowe... nie mogę się doczekać, aż wypróbuję! :D

      Pozdrawiam, polecam i same cukierki i ciasteczka, mniam!! :)

      Usuń
    3. super, bardzo sie ciesze!!!

      Usuń
  2. Kurczaka też można natrzeć odrobiną musztardy na początku - skruszeje.
    To mnie zainspirował do zrobienia wątróbki w cydrze z jabłkami i cebulą.
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger