Zimowy tort z owocami na piwie

Przedstawiam wam myślę, że jeden z bardziej efektownych tortów, jaki udało mi się zrobić. Tort na grudniowe urodziny siostry. Wykorzystam pomysł na letni tortktóry już robiłam, a wykorzystując fakt, że ten tort smakował wyśmienicie tym razem dodałam owoce, jakie zimą są dostępne, dzięki czemu udało mi się zrobić tort iście królewski. Wczoraj identyczny tort zrobiłysmy dla koleżanki córki na jej 15 urodziny. Jako główny składnik ciasta czekoladowego zostało wykorzystane ciemne piwo burundowe. Ciasto wyszło pysznie czekoladowe, z którym świetnie skomponował się krem na serkach i owoce. 


Zimowy tort owocowy
ciasto:
  • 300 ml ciemnego (u mnie Książęce burgundowe)
  • 1/4 szklanki kakao
  • 200 g masła
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku
przełożenie:
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 1 serek Bieluch naturalne
  • 1/ 2 granata ziarna
  • 1 kiwi
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany
  • owoce: 2 kiwi, 2 mandarynki, granat, winogrona, pomarańcza

Piekarnik nagrzać do 180° C. Formę najlepiej tortownice o średnicy miedzy 20 a 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do rondelka wlać piwo, dodać kakao i masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż masło się roztopi. Nie zagotować. Odstawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem. Do misy miksera dać cukier, jajka i śmietanę i ubijać aż się dobrze połączą. Wlać masę piwną i mieszać, aż się połączą. Następnie dodać mąkę i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać. Ciasto wlać tortownicy i piec przez 45 minut lub do momentu, kiedy włożony patyczek wychodzi suchy. Ciasto wyjąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Następnie wyjąc z formy, zdjąć papier i ostrożnie przekroić na dwa placki.

Krem: Ubić śmietankę na sztywno. Dodać fixy a następnie serek Bieluch i cukier puder, wszystko dokładnie wymieszać.

3/4 masy wyłożyć na dolny czekoladowy placek. Na wierzch poukładać plasterki kiwi i ziarna granatu. Przykryć drugim plackiem, położyć resztę kremu. Na wierzch poukładać w stosik dekoracyjnie owoce. Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.




6 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger