Śledzie w winie po staropolsku

Śledzie jako nieodzowny element wigilijny to już tradycja. U nas śledzie bardzo często są w rożnych odmianach, a te towarzysza nam od kilku lat, odkąd dostałam książkę Kuchnia Polska Zofii Zawistowskiej, bo przepis na te śledzie pochodzi właśnie z niej. Proste, pyszne, aromatyczne.



Śledzie po staropolsku w sosie z wina

  • 6-8 śledzi matias
  • 3 cebule
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 male jabłka
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe pokruszone
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Śledzie wymoczyć, odsączyć i pokroić w dzwonka. Ułożyć w słoju, przesypując każdą warstwę pokruszonym listkiem laurowym, pokrojoną w piórka cebulą, utartym jabłkiem i ziarnami pieprzu. Przygotować sos łącząc musztardę, olej, wino i ocet, przyprawić cukrem, zalać nim śledzie i zakręcić.
Śledzie przygotowane w ten sposób można przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.



10 komentarzy:

  1. U mnie śledzie na wigilię muszą być obowiązkowo. Zawsze robię jedne z jakiegoś przepisu nowego, a drugie już z wypróbowanego. Twoja wersja na śledzie zapowiada się smakowicie. Piękny talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje bardzo, u nas śledzie królują i ciągle staram się robić nowe.

      Usuń
  2. Witam,

    Bardzo proszę o informację czy tę zlewę należy zagotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nic nie gotujemy. składniki zalewy łączymy tylko ze sobą.

      Usuń
  3. Jaki jest minimalny czas 'przechowywania' ich w tej zalewie, by nabrały smaku?

    OdpowiedzUsuń
  4. A może być ocet jabłkowy?Czy to bez znaczenia jaki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się że ocet winny może być zbyt ostry. wino jest jednak do picia i jest łagodne. ale proszę spróbować np na probie 1 śledzia a nuż sie uda.

      Usuń
  5. chciałabym zrobić, ale nie wiem ile tego cukru dodać i jaką musztardę bo są różne? a przepis wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daje musztardy różne. Może być lagodana sarepska, miodowa, może być jakaś z ostrzejszych np krymska czy dijon. Osobiście daje najczęściej Dijon. Co do cukru to w trakcie mieszania należy zalewe robowac i dac tyle cukru by.nie była zbyt kwaśna od wina i oct. Ma byc słodko kwasna. Np 1-2 łyżeczki. Trzeba próbowac tymbardziej ze sledzie puszcza jeszcze swoj słonawy smak więc cukier ma to zalagodzic. Zresztą po kilku godzinach można spróbować i ewentualnie doprawic cukrem lub uzupełnić o dodatkowe wino.liczy się twój smak.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger