Rolada z mięsa mielonego faszerowana papryką i serkiem

Dzisiejszy wpis to propozycja na niecodzienny pyszny obiad. Taka rolada jest bardzo prosta do wykonania, zrobi ją nawet początkująca osoba. Świetnie się prezentuje na stole, łatwo nią zaskoczyć rodzinę. Idealna na ciepło i na zimno, jako obiad i jako zimna przekąska. Polecam.



Rolada z mięsa mielonego faszerowana papryką i serkiem

  • 1 kg mięsa mielonego wp-wol (albo indyczego)
  • 2 papryki
  • 150 g twarożku naturalnego (albo ziołowego)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki i szczypiorku
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sol
  • pieprz
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • zioła prowansalskie albo włoskie
  • czosnek granulowany



Piekarnik nagrzać do 160 st (grzałka dolna i górna). Papryki umyć, wyciąć gniazda, oczyścić z pestek środek. Twarożek wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i posiekanymi ziołami. Serkiem napełnić obie papryki.
Mięso wymieszać z jajkami, bułką, śmietaną, paprykami czerwonymi, solą, pieprzem. Wyrobić dokładnie.

Na blacie rozłożyć papier do pieczenia, na to wyjąć mięso i uformować z niego prostokąt o grubości o 1 cm. Na środek położyć papryki, za pomocą papieru zawinąć mięso dookoła papryk w grubą roladę. Na drugi kawałek papieru wysypać czosnek granulowany, zioła prowansalskie albo włoskie, przełożyć roladę z papieru na drugi papier, obtoczyć w przyprawach i zawinąć w papier, jak cukierek, spiąć końce. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić na 70-80 minut do pieczenia. Wyjąć, odwinąć z papieru, pokroić na plastry.





5 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger