Zapomniane kotlety z jajek

Czy ktoś jeszcze pamięta ten przepis? I co zrobić jak zostanie nam dużo ugotowanych jajek, np po Wielkanocy? Myślę, ze najprostszym sposobem na ich zagospodarowanie jest przyrządzenie prostych, szybkich i pysznych kotletów z dodatkiem pieczarek i ogórków. Zresztą dodatki można zmieniać i takie kotlety za każdym razem mogą być inne. Smak zależy tylko od nas, co tam dodamy. Jest to tez świetny pomysł na jarski obiad. Wiec sięgnijcie po ten zapomniany obiad wprost z kuchni polskiej. 



Kotleciki z jajek
  • 8 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 cebule
  • szczypior od cebuli dymki
  • 2 jajka
  • pieczarki (ok 100 g)
  • 2-3 ogórki konserwowe 
  • łyżka koperku posiekanego
  • tarta bułka do panierowania
  • sol
  • pieprz 
  • masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz 


Pieczarki obrać i pokroić w malutkie kawałki. Jajka ugotowane na twardo drobno posiekać. Cebule, szczypiorek i ogórki także pokroić bardzo drobno. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła i przesmażyć cebulę i pieczarki tak długo aż woda z pieczarek odparuje. Odstawić na chwile do przestygnięcia. Następnie wymieszać w misce razem z posiekanymi jajkami, ogórkami i szczypiorem. Do masy wbić surowe jajka, dodać koperek, sol i pieprz do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa byłaby za miękka wystarczy dodać trochę bułki tartej. Z masy uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej, dociskając, by bułka dobrze przylegała do masy. Następnie usmażyć na dobrze rozgrzanym maśle (lub innym tłuszczu) rumieniąc z obu stron na złoty kolor.





16 komentarzy:

  1. ooo nie są wcale zapomniane:) ja o nich pamiętam i robię takie:) są wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam smak, ale w życiu ich nie robiłam!
    Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno ich nie robiłam, a bardzo lubie

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie, trochę o nich zapomniałam a są takie dobre:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak czasami za rzadko sięgamy do dobrych starych przepisów.

      Usuń
  5. Przyznaję się do tego, że zapomniałam, a lubię wracać do prostych smaków. Następnym razem jak mi zostaną jajka, zrobię. Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamietamy,ostatnio robiłam tylko że citke inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każda ich odmiana jest dobra. chetnie poznam twoj przepis.

      Usuń
  7. Zawsze je robie , sa dobre dla tych ktorzy nie jedza miesa z tym ze nie wiedzialam ze mozna dodac ogrka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać wiele rzeczy zawsze bieda miały inny smak.

      Usuń
  8. Wspanialy przepis dla tych ktorzy nie jadaja miesa !!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger