Włoski chleb czekoladowy

To był niezwykły weekend, który wymyśliła Anna-Maria z blogu Kucharnia, mianowicie miedzyblogowe wspólne pieczenia chleba "w ciemno". Przepis był długo trzymany w tajemnicy i nikt nie wiedział jaki chleb będziemy piec, a tym bardziej do głowy by mi nie przyszło, ze będzie to chleb czekoladowy. Jako ze nie  miałam aktywnego zakwasu dostałam przepis z użyciem drożdży. Również zmieniłam jeden etap ze względu na to, ze postanowiłam upiec jeden bochenek zamiast dwóch i skróciłam wyrastanie chleba o etap wyrastania w koszyczku. Przepis podaje ze swoimi zmianami, a tutaj znajdziecie oryginalny przepis do włoskiego chleba czekoladowego. No cóż powiem ze smak chleba to zaskoczenie, bo niecodziennie się je chleb z czekoladą ale z dobrym dżemem albo bitą śmietaną jest rewelacyjny.

chleb, bernika, pieczywo, kulinarny pamietnik, czekolada, snaidanie

Włoski czekoladowy chleb

zaczyn drożdżowy:
  • 18 g mąki
  • 9 g wody
  • 1/4  łyżeczki suchych drożdży

Składniki wymieszać i dodać do składników, które mają utworzyć

biga - właściwy zaczyn:
  • 32 g mąki chlebowej
  • 18 g wody w temperaturze pokojowej
  • przygotowany zaczyn drożdżowy

Wszystkie składniki zaczynu (biga) wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły.  Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn).
wyrabianie ciasta właściwego:
  • cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej)
  • 3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej
  • 1 i 1/8 (248 g) wody
  • 4 łyżki (71 g) miodu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki (25 g) kakao
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka soli
  • 78 g chipsów czekoladowych (inaczej łezki czekoladowe)


Wszystkie składniki oprócz chipsów czekoladowych zagnieść razem, aby dokładnie się połączyły najlepiej używając miksera wyrabiając na średnich obrotach) i aby gluten się uwolnił. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Jeśli masa się jeszcze klei można podsypać odrobiną mąki.  Odstawić na 5 minut, aby ciasto "odpoczęło", a następnie dodać czekoladę i  jeszcze raz dokładnie zagnieść ok. 1 minuty.
Przełożyć ciasto do dużej, lekko natłuszczonej misy, nakryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, a może i dłużej jeśli tego potrzebuje.  
Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i zagnieść ponownie przez chwile. Uformować do ponownego wyrastania. Ja uformowałam w podłużny walec i umieściłam w natłuszczonej formie wysypanej zmielonymi płatkami owsianymi. Moja forma miała kształt chałki i tak włożone ciasto odstawione na kolejne 4h wyrastało. Jeśli trzeba to należy dać więcej czasu, jeśli rosną za wolno.


chleb, bernika, pieczywo, kulinarny pamietnik, czekolada, snaidanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 205 stopni. Na dnie piekarnika ułożyć żaroodporne naczynie wypełnione szklanką wody, która będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu skórka stanie się chrupiąca.
Chleb piec 35-40 minut. Upieczony chleb studzić przynajmniej 1 godzinę.   

chleb, bernika, pieczywo, kulinarny pamietnik, czekolada, snaidanie

chleb, bernika, pieczywo, kulinarny pamietnik, czekolada, snaidanie

38 komentarzy:

  1. wspaniały :) fajnie było razem piec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie sądziłam, że z tej foremki ma taki śliczny kształt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak własnie dodałam zdjecie tej foremki. strasznie mi sie podoba bo nie trzeba pleść chałki.

      Usuń
  3. mniam, ale pysznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki piękny :D wspaniale było piec razem!!

    OdpowiedzUsuń
  5. taki chlebek to ja chętnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda ze juz nie ma bo podesłałabym ci kromeczkę.

      Usuń
  6. Podoba mi się kształt Twojego chlebka, jest piękny. Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny kształt. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczna forma :) w życiu takiej nie widziałam :) Ja swój też upiekłam na drożdżach ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Po prostu cudo! Co tu dużo pisać. Fantastyczny!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie wygląda!
    Jak bułka.
    Mi też smakował najbardziej z kawą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi najbardziej z dżemem a w pracy zjedli samego bez dodatków.

      Usuń
  11. Świetny ten Twój chlebek - niczym chałka :) dzięki za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  12. Aaa! Podoba mi się ta wersja, też myślałam, że to chałka,a to taka sprytna foremka :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Spacerując po blogach - każdy kolejny chlebek coraz piękniejszy:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. co jeden chlebuś, to piękniejszy;) zgadzam się z Marzenką:D
    bardzo mi się podobają te wasze bajeczne wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetną masz tę formę - super chlebek wygląda, Dzięki za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetnie się prezentuje :)
    kiedyś robiłam włoski czekoladowy, ale nie na zakwasie, więc muszę go kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Berniko! W tej formie chleb robi dodatkowo fantastyczne wrażenie!
    Bardzo się cieszę z Twojego udziału!
    Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję było mi również bardzo milo. więcej takich akcji.

      Usuń
  18. oglądając galerię zastanawiałam się, czy ten kształt pochodził z wyplecionego warkocza, czy formy. miło było razem piec :)

    OdpowiedzUsuń
  19. chlebek sliczny! wspaniala akcja wspolnego pieczenia, do nastepnego :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger