Winna zupa chrzanowa z białą kiełbasą

W Wielkanoc obok żurku króluje na naszych stołach jeszcze jedna bardzo smaczna zupa mianowicie chrzanowa, bo chrzan jest obok jajek symbolem tych świąt. Każda z gospodyń pewnie ma na nią swój ulubiony sprawdzony sposób. Ja dzisiaj przedstawiam swoja wersje zupy zrobionej na białym winie, z ziemniakami i białą kiełbasą. Może was do niej zachce. Porcja na 4 osoby.



Zupa chrzanowa z ziemniakami i białą kiełbasą
  • 1,5 l bulionu warzywnego (ewentualnie rosołu drobiowego) 
  • łyżka sklarowanego masła
  • 4-6 średnich ziemniaków
  • 2-3 łyżki startego chrzanu lub chrzanu ze słoiczka jeśli wolimy łagodniejszą zupę
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz świeżo mielony
  • sol
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • gałązki rozmarynu
  • 2-3 kawałki białej kiełbasy 
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać drobno. Garnek, w którym bodziemy gotować zupę rozgrzać, dodać masło, a kiedy się rozpuści dołożyć ziemniaki, czosnek i obsmażyć je przez chwile. Następnie wlać wino, chwile gotować aż trochę wino odparuje, następnie wlać bulion, dodać rozmaryn. Dołożyć białą kiełbasę, gotować ja w zupie kilka minut aż nie będzie surowa. Wyjąć, odłożyć na bok do ostygnięcia i pokroić w plasterki. Ziemniaki w zupie gotować razem ok 15 min., ziemniaki prawie zmiękną. Dołożyć starty chrzan lub ze słoiczka (ilość - według uznania). Przyprawić zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem, majerankiem, zabielić kremówką (ilość wg smaku). Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i rozlać na talerze. Do każdego talerza włożyć porcje pokrojonej białej kiełbasy.


23 komentarze:

  1. Ja chrzan dodaję do białego barszczu. Muszę spróbować Twojego specjału, bo aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie przepadam za zurkiem i barszczem bialym wiec taka forma zupy najbardziej mi odpowiada.

      Usuń
  2. ja również chrzan dodaję do żurku:) ale taką zupke z chęcią bym zjadła:) musi być pyszna!!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawe:) nigdy nie jadłam takie zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. woow jak cudnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie już zachęciłaś. Nigdy jej nie jadłam. Na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne zdjęcie, piękny talerz a zupa do pożarcia zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie prześliczne zdjęcia <3 Uwielbiam taką zupę z kiełbasą, kojarzy się z Wielkanocą :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super zupka, po składnikach widzę, że zdobyłaś moje podniebienie :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. wow, jaka fajna zupa. Wygląda pysznie .

    OdpowiedzUsuń
  11. A czym moze zastapic biala kielbase :) poniwaz zupka wyglada pysznie ! Jestem w angli i w mojej okolicy ciezko o kielbaske :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę dodać jakąś podobną np może z drobiu albo swoja ulubioną. coś podobnego na pewno tam Pani znajdzie.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger