Łopatka sznurowana w musztardzie

Do tej pory łopatkę najczęściej używałam do gulaszu. Tym razem postanowiłam zrobić z niej pieczeń. Wiadomo ze to mięso jest trudno kupić w ładnym zwartym kawałku, dlatego postanowiłam je związać formując zgrabny kawałek na pieczeń. Do tego zioła, marynata i wyszło pyszne, świąteczne danie. Łopatka zyskała całkiem nowe oblicze. 




Sznurowana łopatka w musztardzie 
  • ok 1,20 kg łopatki wieprzowej
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • łyżka suszonego tymianku
  • łyżeczka czubricy 
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • olej ok 2 łyżki 
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Mięso umyć, osuszyć. Wymieszać sól, pieprz, czubrice, kminek, tymianek. Polową mieszanki natrzeć środek. Uformować mięso w ładny, zwarty kształt i obwiązać bawełnianą nitką. Z zewnątrz natrzeć resztą mieszaniny soli i ziół. Włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 200 st. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony. Zdjąć z patelni, włożyć ponownie do naczynia żaroodpornego. Wymieszać obie musztardy, dodać posiekany czosnek i posmarować mięso z każdej strony. Cebule pokroić w piórka, włożyć obok mięsa do naczynia. Przykryć i wstawić do piekarnika, piec 90 minut. Pod koniec odkryć, żeby mięso się zrumieniło. Kiedy będzie gotowe wyjąć, odstawić na chwile, żeby soki się w nim ułożyły, po czym zdjąć sznurek i pokroić na plastry. Można posypać posiekanym, świeżym tymiankiem.



10 komentarzy:

  1. musi być smaczna:) chętnie bym zjadła plasterek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre mięsko to gwarancja dobrego dnia...Wasz będzie mega dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna na świąteczny stół:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm soczyste zdjęcia!!!:D bosko wyszła

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, smak i wygląd doskonały, a przy tym przepis naprawdę prosty. Cieszę się, że wytypowałam ten przepis aby zagościł na naszym stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się niezmiernie i polecam się na przyszłość.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger