Sałatka ze grenadierem i sosem pomidorowym

Dzisiaj Środa Popielcowa, wiec w większości domów zagości na stole ryba. Ja też przygotowałam swoją wersje pysznego smażonego grenadiera, jednak tym razem podałam rybę jako element pysznej sałatki. Do tego aromatyczny sos pomidorowy i obiad czy tez późna kolacja gotowa. A że za pasem Walentynki to myślę, że dla szukających nadal pomysłu taka sałatka zrobiona z miłości dla ukochanej osoby, będzie równie trafionym daniem. Lekko, kolorowo i pysznie.




Sałatka ze smażonym grenadierem i sosem pomidorowym

ryba:
  • 400 g  filetów z grenadiera
  • jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • panierka panko*
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia
sałatka:
  • szklanka liści szpinaku
  • trochę pokrojonej salaty lodowej
  • 2 pomidory
  • ser camembert
  • awokado
sos:
  • 1/2 szklanki pomidorów krojonych Pudliszki 
  • łyżka posiekanego tymianku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • łyżka oliwy aromatyzowanej bazylia i czosnkiem
  • łyżka octu balsamicznego
  • 1/3 łyżeczki ostrej pasty z papryczek chilli
  • łyżeczka pasty węgierskiej paprykowej


Rybę, jeśli mrożona rozmrozić, osuszyć skropić cytryna, posypać pieprzem. Na jeden talerz wysypać mąkę, na drugi wbić jajko, roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli i pieprzu. Na trzeci wysypać panierkę panko. Na patelni rozgrzać olej, każdy kawałek ryby obtoczyć w mace, następnie w jajku i na końcu w panko. Usmażone na zloty kolor ryby wyłożyć na talerz.
W międzyczasie pokroić warzywa na sałatkę, pomidory w ćwiartki, awokado w kostkę, wymieszać z liśćmi szpinaku i sałaty. Ser pokroić w trójkąty. Ułożyć na sałacie.
Przygotować sos. Pomidory z puszki dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Sos ma być lekko kwaskowaty zarazem słodko-pikantny.
Na wierzch sałatki ułożyć usmażone kawałki ryby i polać sosem. Pozostały sos podać osobno w miseczce. Rybę do sałatki można podać usmażoną w małych kawałkach albo podać jeden większy.

*Panko to japońska wersja tartej bułki, W odróżnieniu od naszej bułki tartej Panko ma lżejsze, większe i bardziej chrupiące kawałki, przez co tworzy bardziej chrupiącą i puszystą panierkę. Skład: mąka, glukoza, drożdże, sól, olej palmowy. 


4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger