Wafelek jak knoppers

Każdy z nas zna wafelek knoppers ale nie każdy wie ze bardzo podobny można zrobić w domu. Ma dwie pyszne warstwy mleczna i nugatowa, chrupiące orzeszki, wafel i polewę czekoladowa. Nie jest skomplikowany, nie wymaga wielkich umiejętności i pysznie smakuje. Sprawdzony przepis ze strony Moje wypieki.




Wafelek jak knoppers


warstwa mleczna:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 200 ml  mleka w proszku
warstwa nugatowa:
  • 100 g masła
  • 160 g nutelli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g orzechów laskowych 
dodatkowo:
  • 3 suche wafle lub wafle pokrojone
  • 50 g czekolady mlecznej 
  • 50 g czekolady gorzkiej

warstwa mleczna:
Mleko wlać do garnuszka, wsypać cukier i zagotować, cały czas mieszając, aż się cukier rozpuści, następnie zdjąć i odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po łyżce mleko cały czas miksując aż masa będzie gładka. Na koniec dodać mleko w proszku i zmiksować.

warstwa nugatowa:
Orzechy podprażyć na suchej patelni pod przykryciem na małym ogniu. Obrać je ze skórki.  Drobno posiekać nożem.
Zmiksować razem masło, nutellę, kakao. Dodać zmielone i posiekane orzechy, wymieszać razem.

Na deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą nugatowa, przykryć drugim waflem. Posmarować go mleczną masą i przykryć trzecim waflem. Wierzch obciążyć deską albo np książkami i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wystarczy 2 godziny
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Na koniec gdy wafle są schłodzone wafel od strony mlecznej warstwy posmarować roztopioną czekoladą. Ponownie wstawić do lodówki bez obciążenia, by czekolada stężała. Gotowe pokroić na kwadraty.



34 komentarze:

  1. Faktycznie prezentuje się jak Knoppers. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, zapisuję do zrobienia :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    BAsia

    OdpowiedzUsuń
  3. zabieram się za niego już od dłuższego czasu :) wygląda fantastycznie i na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie desery, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Re-we-la-cja!! robię dzisiaj na bank :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. wyszedł pięknie. Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. obłędny!
    niczym oryginał knopersa:) woooww

    OdpowiedzUsuń
  8. Osz Ty zdolna bestio :-) są mega :) zrobię na bank, jak mi się dieta skończy haha :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Każdego dnia bardzo wiele osób zagląda na Twoją stronę i odnajduje tu zawsze nowy , ciekawy przepis i wspaniałe zdjęcia / ja też tu zaglądam :) / - dlatego chciałam Cię prosić o poparcie apelu , który umieściłam dziś na swoim blogu...proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o niezwykłym projekcie jakim jest SZLACHETNA PACZKA obok bożonarodzeniowych przepisów , które w najbliższym czasie opublikują na swoich blogach...

    OdpowiedzUsuń
  10. Dużo lepszy i śmiem twierdzić, że zdrowszy niż ten sklepowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. troche inny bo ich wafelka nie da sie podrobic domowym sposobem.

      Usuń
  11. Boski! I te równe kosteczki, mmnn... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wieki Knoppersa nie jadłam... a co dopiero takiego domowego! jutro chyba pędzę przed uczelnią do sklepu

    OdpowiedzUsuń
  13. wjadałabym warstwę mleczną zanim trafiłaby do wafla..;-))

    OdpowiedzUsuń
  14. ten wafelek mam od dawna zapisany do zrobienia i jakos tak czeka, musze w koncu zrobić...ale apetyczne zdjęcia zrobiłas

    OdpowiedzUsuń
  15. coś wspaniałego!domowe najlepsze,a jaka satysfakcja;)
    part nugat for me;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubimy takie wafelki. Chyba skuszę się i je kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda. Sklepowy nigdy nie powalał mnie na kolana, ale domowy to zupełnie inna bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda cudownie, mój mąż już teraz woła, że fajnie jak bym mu i dziewczynkom zrobiła. A i ja sama bym się skusiła chętnie. Cudowne

    OdpowiedzUsuń
  19. Aj!smakowicie wyglądają!
    Piękne zdjęcia :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. fajny,ale byt drogi....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieprawda, wychodzi taniej niż kupne batoniki.

      Usuń
  21. robiłam i wyszedł identice jak ten sklepowy... pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy wam też wafle zmiękły ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wafle delikatnie miękną od czekolady, ale nie na tyle żeby były całkowicie miękkie.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger