Strudel z indyczym mięsem mielonym

Czy mięso mielone musi by nudne? Mowie stanowczo nie. A dowód na to ze wykorzystanie go może być różnorodne, nietypowe znajduje sie poniżej. Rolada, strudel, zapiekanka nie ważne jak to nazwijmy, ale  najważniejsze ze było pysznie.





Strudel z indyczym mięsem mielonym
  • 500g mięsa mielonego z indyka Indykpol
  • cebula duża
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • łyżeczka indyjskiego curry (Kamis) 
  • 2 łyżki oleju
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • papryka czerwona
  • garść liści szpinaku
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 100 g drobno startego sera
  • jajko
  • sezam 

Cebule i czosnek drobno pokroić. Paprykę pokroić w kostkę. Szpinak oplukac i osuszyc. Na patelni rozgrzać olej, dać cebule i czosnek, smażyć aż sie zeszkli, dodać mięso mielone z indyka, smażyć do zrumienienia, doprawić do smaku pieprzem, solą i curry. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać ze śmietaną i startym serem
Ciasto francuskie rozwinąć, na środek włożyć mięso.  Na mięso położyć liście szpinaku, na to pokrojona paprykę. 



Zawinąć boki ciasta tak żeby utworzyć szczelna roladę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.



Wstawić do nagrzanego na 190st piekarnika, piec do zrumienienia ok 15 minut.





10 komentarzy:

  1. ekstra wygląda!! a u mnie w piekarniku "siedzi" Twoje ciasto "coca-cola" :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, ciekawa jestem czy ci zasmakuje i jakie piekne zdjecia zrobisz.

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda, świetne danie obiadowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł, ja czasem robię roladę chlebową, myślę, że to coś w tym stylu.
    Lubię takie wytrawne wypieki, nadają się jako danie obiadowe, a także na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślałem o zrobieniu czegoś takiego do szkoły. Czy na zimno jest również dobre? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cuda zrobiłaś z tego mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany ale genialne danie!:) rodzinka padłaby na kolana z wrażenia;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa propozycja. Każda odmienność przy wykorzystaniu mięsa mielonego jest u mnie bardzo mile widziana ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger