Tex-mex ponownie zaprasza

Dzisiejszy wpis jest również wpisem sponsorowanym z wykorzystaniem produktów firmy Santa Maria do kuchni tex-mex. Użyte przeze mnie salsy i przyprawy można zakupić w ich sklepie internetowym 



Tortilla ze smażoną miruną oraz salsą warzywną
  • 3 tortille pszenne Santa Maria
  • 1/2 słoiczka salsy warzywnej Santa Maria
  • 3 filety miruny
  • mąka
  • jajko
  • sałata lodowa i karbowana
  • papryka czerwona
  • sól i pieprz
  • limonka
  • 2-3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki oleju

Filety z miruny opłukać, posolić, skropić sokiem z limonki. Odstawić na 1h. Do jednego talerza wybić jajko, dodać ciut soli i pieprzu, wymieszać, drugiego talerza wsypać mąkę. Rybę obtaczać najpierw w jajku potem w mące.  Smażyć na rumiano na rozgrzanej mieszance oliwy i masła. Usmażone pokroić na 2-3 kawałki.
Każdą tortillę lekko pogrzać na suchej patelni.  Paprykę pokroić w paski, sałatę poszarpać na kawałki. Tortille posmarować salsą, położyć na nich trochę sałaty, papryki i kawałki usmażonej miruny, skropić limonką. Ponownie dać trochę salsy i zawinąć wszystko ściśle. Podawać z limonką.





Skrzydełka kurczaka w marynacie burrito i soku z pomarańczy
  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do burrito Santa Maria
  • sok z limonki
  • sok z pomarańczy
  • łyżeczka mielonego chilli
  • 3 łyżki oleju
Skrzydełka umyć, osuszyć. Do głębokiej miski dać sok z pomarańczy, sok z limonki, przyprawę do burrito, chilli, czosnek i łyżkę oleju. Wymieszać, włożyć do niej skrzydełka, dokładnie obtoczyć w marynacie, odstawić na noc do lodówki.
Rozgrzać grill lub patelnię z olejem i smażyć skrzydełka  przez ok 15-20 minut obracając co jakiś czas, żeby nie przywarły do dna.




    

6 komentarzy:

  1. takie pyszne skrzydełka z chęcią bym zjadła - mam nawet przyprawę do Burito, co prawda innej firmy, ale trudno...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tortille w każdej postaci! pychota

    OdpowiedzUsuń
  3. Te skrzydełka wyglądają naprawdę smakowicie ;-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaaa, ale piękne te skrzydełka:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam, że pomysł z miruną bardzo mnie zaciekawiła, ja kupiłam tortille na tygodniu meksykańskim w lidlu, do tego fasola chilli i ostra papryka, na pewno spróbuję w zestawie z rybką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu nie każdy przepada za rybką, w takiej tortilli udało mi sie z powodzeniem ją przemycić.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger