Chłodnik pomidorowy z warzywną wkładką
Pozazdrościłam Marghe jej chłodnika pomidorowego dzisiaj popełniłam swój własny, pierwszy pomidorowy chłodnik. Do tej pory raczej robiłam chłodniki tradycyjne, ogórkowe czy na botwince, ten bardziej oscyluje w klimatach południowych  ale nie odbiega od nich smakiem.  Jak dla mnie na takie dni jak wczoraj czy dziś jest idealny. 
Chłodnik pomidorowy z warzywną wkładką
- 7 pomidorów
 - ząbek czosnku
 - 3 szklanki wody mineralnej gazowanej
 - cebula
 - 1/2 cukini
 - oliwa z oliwek Monini Classico
 - 3 łyżki kukurydzy
 - papryka czerwona
 - mala papryczka chilli
 - sól
 - pieprz
 - szczypta cukru
 - listki bazylii
 
Jeden pomidor odłożyć. Resztę pomidorów sparzyć  i obrać ze skóry. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Cukinie w plasterki.  Na łyżeczce oliwy przesmażyć cebulę. Zdjąć z patelni, podsmażyć plasterki cukinii. Do miksera włożyć pomidory, wlać wodę i zmiksować.  Przelać do garnka, dodać przeciśnięty czosnek, pokrojoną chilli i bazylię, paprykę, pokrojonego, odłożonego pomidora,  i kukurydzę. Dodać  oliwe wg własnego smaku. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Wstawić na pół godziny do schłodzenia. Wlać do talerzy, na wierzch ułożyć plasterki podsmażonej cukinii. Skropić oliwą i świeżo zmielonym pieprzem. Podać z tostami lub bagietką.


jest świetny!
OdpowiedzUsuńale kusisz od rana takimi smakowitościami :)))
OdpowiedzUsuńU Ciebie również cudnie i nie tylko w tym poście :) przymierzam się do chłodnika z pomidorów ale chyba zrobię jak wrócę z wakacji:) pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńdziekuje dziewczyny.
OdpowiedzUsuńsuper letnie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńświetny chłodnik :)podoba mi się ta wkładka z cukinii :)
OdpowiedzUsuńCudne, będzie jutro u mnie na obiad :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!