Cytrynowa babka wg Waldorf Astoria

Moja pierwsza propozycja na wielkanocny stół, czyli babka cytrynowa wg przepisu na cytrynowy keks z amerykańskiego hotelu Waldorf Astoria, który zaczerpnęłam ze strony Galerii Potraw.


Cytrynowa babka wg Waldorf Astoria

  • szklanka + 3 i 1/2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki + 1 łyżka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub 22%
  • 3.5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • lukier cytrynowy z 1/2 szklanki cukru pudru i soku z 1 cytryny

Piekarnik nagrzać do 175C i przygotować foremkę. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną i sokiem z cytryny. Ubić trzepaczką i dodać do miksera razem ze skorką cytynową. Dobrze wymieszać, Napełnić foremkę i piec ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto polać lukrem cytrynowym i posypać skórką cytrynową.





18 komentarzy:

  1. uwielbiam to ciasto!!!! jejku chyba jutro upieke do kawy :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała jest ta Twoja babka! Musi być mocno cytrynowa i wilgotna! Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie wygląda, nabrałam na nią strasznej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta i babki cytrynowe, więc i ta babka jest w sam raz dla mnie. Wygląda wspaniale:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upieczona - pycha :D Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga bardzo się cieszę! prawda że jest niesamowita w smaku.

      Usuń
    2. Oj prawda! Musiałam schować, bo umiaru nie mają :P No mi też troszkę trudno było się powstrzymać ;)

      Usuń
  6. Jak z cytryną to ja biorę w ciemno.

    OdpowiedzUsuń
  7. ojej dziękuje za tyle miłych komentarzy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Urocze zdjęcia i cudowna babka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajna babka :) Zapraszam rowniez do mnie, ale babki wielkanocnej jeszcze nie ma! :) http://boronappetit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda ! Cytrynowa baba jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna i na pewno smaczna baba ..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaką mąke użyć do tej babki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam zwykłej mąki pszennej 550 lub tortowej.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger