Zawijane drożdżówki z serem

Nie ma jak domowe pyszne drożdżówki z serem idealne na rozpoczęcie dnia, uszczęśliwienie dzieci i ich kolegów, koleżanek w szkole. No cóż jak piec to hurtowo. Przepis i szczegółowy sposób wykonania znalazłam na blogu Z piekarnika.   



Zawijane drożdżówki z serem

ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • jajko 
  • 1/4 kostki masła roztopionego
  • łyżeczka skórki startej z cytryny 
nadzienie:
  • 500 g twarogu
  • 1 jajko
  • 16 g cukru waniliowego
  • cukier (wg uznania)
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy zaczyn. Rozcieramy drożdże z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstawiamy aż porządnie wyrosną.  
Żółtka i jajko ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, mieszamy, dolewamy wyrośnięte drożdże, resztę mleka (ciasto powinno być pulchne, napowietrzone ale nie rzadkie). Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ręką,  po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia  na ok. godzinę. 
Przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie jego składniki. Cukier dodajemy wg własnego smaku.  Jeśli mamy twaróg to należy go zmielić 2 razy. 
Stolnice wysypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy w kulę, dzielimy na 2 części, potem każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok. 0,5 cm. Na środku nakładamy pasek nadzienia serowego. Zawijamy puste boki do środka ciasta. Brzegi zlepiamy. Kroimy na kawałki szerokości ok. 7-8 cm. i każdy zwijamy skręcając w "kokardkę" (instrukcja dokładna TUTAJ). Bułeczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzewamy  do 180°C. i pieczemy ok 20-30 minut do zrumienienia. 

W międzyczasie robimy lukier. Ciepłe drożdżówki po wyjęciu smarujemy lukrem. Smacznego.


3 komentarze:

  1. Śliczne wyszły. Tak zawijanych jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam drożdżówki:) takie z serem to moje ukochane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. szukałam fajnego przepisu na drożdzówki, ten wykorzystam napewno.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger