Minestrone z tortellini 3 sery

Taka zupa nadaje się świetnie zarówno w słoneczne i ciepłe dni jak takie wczesno jesienne o zmiennej temperaturze. Ma w sobie smak pomidorów dojrzewających na słońcu, zapach sera i mocny aromat ziół. Wystarczy na syty jednodaniowy posiłek.  


Minestrone z tortellini 3 sery
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • średnia cebula 
  • 2 ząbki czosnku zgniecione 
  • 2 łodygi selera naciowego
  • marchew, obrana i pokrojona w drobną kostkę
  • pęczek natki pietruszki posiekanej
  • cukinia, pokrojona w kostkę 
  • 750g pomidorów 
  • woda 600ml 
  • 250g  tortellini trzy sery
  • sól, pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii i oregano

Rozgrzać olej na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i smażyć chwilę do zeszklenia się.  Dodać pokrojony  seler, marchew, cukinię i pół garści pietruszki. Niech to wszystko gotuje się  5 minut. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Dodać posiekane pomidory i smażyć chwilę razem. Dodać wodę. Gotować wszystko około 10 minut. Osobno ugotować tortellini w osolonej wodzie i dodac do zupy. Gotować razem około 5 minut. Przyprawić pieprzem, posiekaną świeżą bazylią, oregano i resztą posiekanej natki pietruszki.  



3 komentarze:

  1. ojojoj, jaka pyszna, gęsta zupa! wpraszam się :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ! To nie tylko ja lubię mieć w zapasie Tortellini - super . A wygląda fantastycznie .

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger