Minestrone z tortellini 3 sery
Taka zupa nadaje się świetnie zarówno w słoneczne i ciepłe dni jak takie wczesno jesienne o zmiennej temperaturze. Ma w sobie smak pomidorów dojrzewających na słońcu, zapach sera i mocny aromat ziół. Wystarczy na syty jednodaniowy posiłek.
Minestrone z tortellini 3 sery
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku zgniecione
- 2 łodygi selera naciowego
- marchew, obrana i pokrojona w drobną kostkę
- pęczek natki pietruszki posiekanej
- cukinia, pokrojona w kostkę
- 750g pomidorów
- woda 600ml
- 250g tortellini trzy sery
- sól, pieprz
- kilka listków świeżej bazylii i oregano
Rozgrzać olej na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i smażyć chwilę do zeszklenia się. Dodać pokrojony seler, marchew, cukinię i pół garści pietruszki. Niech to wszystko gotuje się 5 minut. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Dodać posiekane pomidory i smażyć chwilę razem. Dodać wodę. Gotować wszystko około 10 minut. Osobno ugotować tortellini w osolonej wodzie i dodac do zupy. Gotować razem około 5 minut. Przyprawić pieprzem, posiekaną świeżą bazylią, oregano i resztą posiekanej natki pietruszki.
ojojoj, jaka pyszna, gęsta zupa! wpraszam się :-)
OdpowiedzUsuńO ! To nie tylko ja lubię mieć w zapasie Tortellini - super . A wygląda fantastycznie .
OdpowiedzUsuńnarobiłas mi smaka na te zupę...mniam:-)
OdpowiedzUsuń