Warzywne sałatki na zimę

Za pasem jesień, więc czas przygotować nasze coroczne zapasy sałatkowe. Od dawna nie kupuję już gotowych przetworów bo te domowe są tańsze i o niebo lepsze. Jak co roku oprócz zakiszenia ogórków zrobiłam  sałatki sprawdzone sałatka słodko-kwaśna z przepisu Magii w Kuchnii, które bardzo lubimy także dwie nowe, w tym z kapusty autorstwa Msewki z portalu Moje Gotowanie  oraz sałatkę z ogórków ze strony Ewa-Wachowicz.pl. Mam nadzieję, że będą nam smakować jak przyjdzie czas aby je otworzyć. Dodaje w ramach akcji "Przetwory".

Kapuściana sałatka Msewki  

  • 2 kg kapusty białej
  • 2 kg cukinii młodej ze skórką
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2 pory
  • 2 papryki czerwone
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru


  • Warzywa umyć, marchew, pietruszkę oskrobać. Kapustę poszatkować, cukinię pokroić w cienkie krążki. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, por pokroić w cienkie pół-krążki a paprykę w paski. Warzywa wymieszać z olejem, przegotowanym i ostudzonym octem, cukrem i solą, dodać natkę. Dokładnie wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie jeszcze raz dobrze wymieszać i nakładać do wyparzonych słoiczków. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować 15-20 minut. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.


    Sałatka z cukinii i papryki
    • 2 kg cukinii
    • 1/2 główki czosnku
    • 2 cebule
    • 2 marchewki średnie lub 1 duża
    • 2 średnie czerwone papryki
    • 1 papryczka chilli.
    • ok 1/2 szklanki cukru
    • 2 płaskie łyżki soli
    zalewa
    • litr wody
    • 250 ml octu 10%
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka kolendry
    • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
    • 3 listki laurowe
    Cukinię pokroić w plastry, cebulę w talarki, czosnek w drobne plasterki, paprykę w paseczki, marchew w plasterki, wszystkie składniki wymieszać, zasypać cukrem i solą, Odstawić na 15 minut. Przemieszać, nałożyć do słoików. Zagotować zalewę z przyprawami, nalać gorącą do słoików, zakręcić suchymi nakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować ok 15 min.  Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.


    Sałatka z cukinii

    • 2 kg cukinia
    • 1/2 szklanki cukru
    • bazylia (świeża)
    • łyżeczka soli morskiej
    • 3/4 szklanki ocet 10 %
    • 5 ząbków czosnku
    • papryczka chilli
    Cukinie umyć i pokroić w plastry jeśli jest duża pokroić na mniejsze kawałki. Cukinie zasypać cukrem i solą - wymieszać odstawić na 15 minut po czym dodać ocet, zmiażdżony czosnek oraz zioła. Wszystko wymieszać i zostawić tak na godzinkę następnie włożyć do wyparzonych słoiczków razem z zalewą. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować od zagotowania ok 10 minut. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.


    Sałatka słodko-kwaśna z ogórków 

    • 2 kg ogórków gruntowych
    • 1 pęczek koperku
    • 1/2 szklanki cukru (nawet więcej)
    • 4 ząbki czosnku
    • 3/4 szklanki octu 10 %
    • 4 papryczka chili
    Ogórki umyć pokroić w plasterki dodać zmiażdżony czosnek, cukier, sól i pokrojony drobno koperek oraz chili. Wszystko wymieszać i odstawić do rozpuszczenia się cukru następie zalać octem i odstawić w chłodne miejsce na ok 12 godzin. Następnego dnia poprzekładać do słoiczków (można do każdego słoiczka jeszcze włożyć po małym kawałku chili) zamknąć. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować ok 15 minut od zagotowania wody. Wyjąć z garnka odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.


    Sałatka z ogórków 

    • 2 kg ogórków gruntowych
    • 1/2 kg papryki czerwonej
    • 1/2 kg marchwi
    • szklanka octu
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 1/2 kg cebuli
    • 1/2 główki czosnku
     zalewa:
    • 2 łyżki oleju
    • 2 szklanki wody
    • szklanka cukru
    • 1,5 łyżki soli

    Warzywa umyć, ogórki, paprykę, marchewkę kroimy w plastry. Ja użyłam do tego robota, który pięknie wszystko posiekał. Cebulę kroimy w piórka. Mieszamy warzywa ze sobą.
    Wszystkie warzywa mieszamy i dodajemy do nich zalewę powstałą z połączenia składników. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
    Sałatkę wkładamy do słoików. Słoiki wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą do 2/3 wysokości słoików i pasteryzujemy. Duże słoiki pasteryzujemy około 25 minut, mniejsze przez 10-15 minut. Wyjmujemy na ręcznik, ewentualnie dokręcamy, i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym, chłodnym miejscu.


    Cukinia w zalewie octowej
    • 3 cukinie
    • papryczka chilli
    • 2 cebule czerwone
    • pęczek koperku
    • 8 listków laurowych
    • 8 szczypt ziarenek gorczycy
    • 8 ziarenek pieprzu czarnego
    zalewa:
    • 8 szklanek zimnej wody
    • 12 łyżek cukru białego
    • 2 łyżki soli
    • 1 szklanka octu
    Przygotować zalewę: w zimnej wodzie z octem dokładnie wymieszać cukier i sól.  Cukinie umyć i pokroić w dość cienkie plastry a cebulę w piórka. Papryczkę chilli oczyścić z nasion i pokroić na kawałki.  Na dno każdego słoiczka włożyć po 1 listku laurowym, ziarenku pieprzu oraz szczypcie gorczycy, gałązce koperku i kawałku chilli. Na to włożyć cebule i cukinię. Warzywa zalać przygotowaną zalewą do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoiczka. Następnie zakręcić słoiczki wyparzonymi, suchymi zakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Po pasteryzacji nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.  



    11 komentarzy:

    1. Świetne sałatki. Nie wiedziałabym którą wybrać :D

      OdpowiedzUsuń
    2. hoho ;) zabezpieczasz się na zimę. ciekawie, choć ja przetworów nie robię, czasu brak ;) choć kto wie...

      OdpowiedzUsuń
    3. Ile świetnych przepisów! Trzy w szczególności mi się spodobały, więc chętnie póki czas zamknę takie pyszności w słoikach

      OdpowiedzUsuń
    4. Wspaniałe zdjęcia.
      Dobrze jest miec taką sałatkę pod ręką do obiadu :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Dlaczego ukradła pani przepis z mojej strony http://www.ewa-wachowicz.pl/salatka-z-ogorkow-na-zime-id60.html
      Proszę o natychmiastowe usunięcie skradzionego słowo w słowo przepisu na sałatkę z ogórków. Poza tym to nie jest przepis Ewy Wachowicz!

      OdpowiedzUsuń
    6. Anonimowy niczego usuwać nie będę, bo nie ukradłam. W nazwie sałatki dokładnie podałam link do twojej strony z przepisem, zresztą we wstępie również. Przepis przeredagowałam. Skoro przepis znajduje sie na stronie "Ewa- Wachowicz.pl Polecamy 58 sprawdzonych przepisów "Ewa gotuje" to jak można sądzić że to nie jest jej przepis?

      OdpowiedzUsuń
    7. Spróbuj mojej. Na zimno lub na ciepło!
      Sałatka ukraińska ATAMANIUK
      duża porcja
      (Nauczona doświadczeniem i z braku wielkiego gara robię sałatkę z pół porcji)
      Ugotować 1 szklankę suchego ryżu na sypko.
      1 szklanka oleju,
      ½ szklanki cukru,
      1 ½ łyżki soli,
      ¼ szklanki octu /wlać do dużego rondla!
      Dodać 1 kg utartej na grubych oczkach marchwi - podsmażyć 10 min. pod przykryciem!
      1 kg pokrojonej średnio grubo papryki czerwonej - podsmażyć 10 min. pod przykryciem!
      1 kg poszatkowanej cebuli - podsmażyć 10 min. pod przykryciem!
      1 kg pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę - podsmażyć 10 min. pod przykryciem!
      Wsypać ugotowany ryż - podsmażyć 5 min pod przykryciem.
      Włożyć do słoików i pasteryzować 10 min.!
      Ze słoika jest smaczniejsza, chociaż to co się nie zmieści do słoika zjadamy na ciepło na obiad.
      Jest naprawdę zachwycająca!
      Zamiast ryżu można dodać 1 ½ szklanki drobnej, białej fasolki ugotowanej. Z fasolką jest bardziej wytrawna.
      Przepis oryginalny przywiozłam z Ukrainy.

      OdpowiedzUsuń
    8. witam! mam pytanie odnośnie przepisu na sałatkę z ogórków,czy zalewę wlewamy gorącą, czy przestudzoną.
      pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    9. Zrobiłam sałatkę z ogórków w ubiegłym sezonie, całe szczęście ,że tylko kilka słoików, dla mnie jest bez smaku, dobrego smaku.

      OdpowiedzUsuń

    Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger