Zielona zupa jarzynowa

Czas szparagów sie kończy, dlatego ostatnim rzutem postanowiłam zrobić z nich zupę ale nie krem jak zazwyczaj, tylko z całymi kawałkami. Do tego kilka zielonych warzyw, które zazwyczaj pałętają mi się po lodówce i wyszła zielona zupa, lekka, idealna na zakończenie wiosny.  



Zielona zupa jarzynowa

  • 1,5 l rosołu ugotowanego na kości kotleta
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • natka pietruszki i lubczyk
  • pęczek szparagów zielonych
  • cukinia
  • cebula
  • seler naciowy 1 laska
  • por
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju
  • 50 g drobnego makaronu (u mnie łazanki)
  • kilka listków bazylii i oregano

Ugotować rosół na kości z kotleta z dodatkiem marchewki, selera, pietruszki, przypraw i ziół (lubczyk i natka pietruszki),jak zazwyczaj. Gdy jest wystarczająco aromatyczny przecedzamy go. Warzywa odkładamy bo  potrzebny bedzie nam tylko wywar.
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, kroimy na kawalki. Główki odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy łyżke oleju i wrzucamy pokrojną w kostkę cebulę, plasterki pora, cukini, plasterki selera naciowego i chwilę razem smażymy do zeszklenia. Wszystko przekładamy do rosołu, dodajemy kawałki szparagów i gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy makaron, bazylię i oregano, główki szparagów i gotujemy az makaron dojdzie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać łyżeczkę pesto do smaku.   
Mięso oddzielamy od kości, na dno kazdego talerza dajemy po porcji,  nalewamy zupe. Smacznego. 


3 komentarze:

  1. Ty mnie tu nie kuś, bo już od dawna nie mogę w moim mieście dostać zielonych szparagów- bardzo ubolewam z tego powodu :( Zielony kolor na talerzu zawsze wygląda dla mnie bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna miseczka letnich smaków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Droga Bernadeto,

    Właśnie odkryliśmy Twój blog, który bardzo nam się spodobał. Chcielibyśmy zaproponować Ci możliwość publikacji wpisów z Twojego blogu na naszym portalu dla kobiet toteż prosimy o kontakt e-mailowy, żebyśmy mogli przesłać Ci szczegóły naszej oferty.

    Z góry dziękuję,

    Justyna,
    Redakcja Ladiva.pl
    jdomieniecka@kankan-group.com
    http://www.ladiva.pl/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger