Wafle ryżowe na co dzień i od święta


Ostatnio często na naszym stole goszczą wafle ryżowe, lubimy je podjadać, biorę je też ze sobą do pracy dzieki czemu zaraziłam nimi już kilka osób. Jednak jedzenie ich ciągle tak samo mi się znudziło, dlatego szukałam nowych połączeń, smaków tak by odkryć ich drugą naturę by stały się zdrową, kolorową niecodzienną przekąską. Oto kilka moich propozycji.

Bruschetta ryżowa


  • wafle ryżowe
  • pomidor
  • ser ricotta
  • ząbek czosnku
  • ocet balsamiczny 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • roszponka
Wafel smarujemy serkiem ricotta. Pomidora pokroimy drobno, dodajemy, drobno posiekany kawałek ząbka czosnku, oliwe, ocet i pieprz. Mieszamy i układamy na wierzchu wafla, dokoła kładąc liście roszponki i liście bazylii, skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy świezo zmielonym pieprzem. 


Cukiniowa  przekąska na waflach ryżowych

  • wafle ryżowe
  • cukinia 1/2 szt
  • tymianek świeży
  • pestki dyni
  • pomidorki koktajlowe
  • mozzarella
  • pieprz
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
Cukinie umyć i pokroić na cienkie plastry i zeszklić delikatnie na patelni na oliwie. Pomidorki umyć i przekroić na ćwiartki. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Mozzarelle pokroić w plastry. Na wafel położyć plastry cukinii, na to mozzarelle. Udekorować pomidorkami, pestkami dyni i gałązkami tymianku. Posypać pieprzem.


Wafle ryżowe z pieczoną cukinią

  • wafle ryżowe
  • cukinia 1/2 szt
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • roszponka
  • papryczka chilli 1/2 szt
  • mozzarella
  • pieprz
Cukinię umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry, zeszklić na łyżeczce oliwy. Chili pokroić drobno. Mozzarellę w plastry a z nich wyciąć małe kółeczka kieliszkiem. Na wafel położyć plastry cukinii, sera, liście roszponki i chili. Skropić oliwą z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem.

Torcik ryżowy we włoskich klimatach 

  • wafle ryżowe super cienkie
  • mozzarella
  • pomidor
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny 1/2 łyżeczki
  • ząbek czosnku
  • kapary
  • bazylia liście
  • ser ricotta
Czosnek pokroić w plasterki i lekko zrumienić na oliwie. Pomidory i bazylię umyć. Mozzarellę pokroić w plastry, plus wyciąć kieliszkiem 3 kółka. Pomidory pokroić w plastry. Wafel posmarować serkiem ricotta, na to ułożyć kilka listków bazylii, plaster mozzarelli, pomidora, kilka kaparów i plasterek czosnku. Przyprawić. Nałożyć kolejny wafel i powtórzyć układanie warstw. Na górę dać tylko pomidora, kółeczka mozzarelli, kapary, liście bazylii i skropić octem balsamicznym.

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger