Kurczak na soli

Dziś był szybki i dietetyczny obiad, bo kurczak pieczony na soli... pewnie niejedna osoba z was zna te metodę ale dla tych co nie znają to polecam... minimum pracy, zdrowy i pyszny. I nie przejmować się krzykami męża, dzieci a szczególnie teściowej ze zmarnujesz kurczaka bo przecież będzie słony ;)
Zapewniam że jest warto... przepis sprzedany wielu osobom (sama tez go jakieś 2 lata temu odkupiłam od koleżanki) i się sprawdza zawsze.




Kurczak na soli
  • kurczak cały - 1 szt.
  • 2 kg soli najlepiej kamiennej
  • papryka słodka i ostra
  • czosnek 2 ząbki
  • pieprz
  • inne ulubione przyprawy

... a wszystko zaczyna się od tego że bierze się jednego kuraka czyści, przyprawia byle nie za bardzo solą, tylko raczej pieprzem, papryka i czosnkiem lub tym co kto lubi.. można dać ziół do środka. Na dno garnka, patelni, brytfanki wysypuje się 2 kg soli i kładzie na nią ostrożnie suchego kurczaka, pamiętając żeby absolutnie go już nie ruszać bo inaczej sól się przyklei do skóry i będzie słona i to okropnie.  Kurczaka na godzinę (lub więcej w zależności od wielkości  wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. i tyle...


Kurczak się przepięknie upiecze, będzie soczysty, sól przeniknie do niego na tyle ze będzie wystarczająco przyprawiony i wilgotny, bo wiadomo że sól zatrzymuje wodę. Tłuszcz za to stopi się do soli tworząc skorupę. Teraz kurczaka wystarczy wyjąć,  pokroić i gotowe. 


12 komentarzy:

  1. Ale sprytnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piec pod przykryciem???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak pod przykryciem, na ostatnie 10-15 minut można zdjąć żeby sie dorumienil.

      Usuń
  3. dziwne;-) Ale pewnie pycha i zamierzam spróbować przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam nadzieje, że będzie tak jak napisane w przepisie !! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Sprawdzę przepis jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hahahha właśnie taki miałam dzisiaj na obiad. Zawsze wychodzi rewelacyjnie. Piec cycuszkami do góry:-) bez przykrycia. Ja daje jeden kg soli i jest też ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli nie jestem osamotniona w moim szaleństwie. pozdrawiam.

      Usuń
  7. po prostu rewelacja !!!!!!!!!! szkoda ,ze dopiero teraz trafiłam na ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger