niedziela, 8 października 2017

Pasta z wątróbki z kaparami i anchois

Mój mąż bardzo lubi wątróbkę drobiowa, dlatego oprócz tradycyjnie smażonej na patelni staram się ją robić mu też w formie pasty na kanapki. Tym razem do wątróbki użyłam wina, kaparów i filecików anchois co dodało zmieniło jej smak na bardziej wyrazisty. Polecam, bo pastę robi się szybko i może być bardzo fajnym elementem ekspresowej przekąski dla gości czy kolacji we dwoje.

watrobka, kurczak, bernika, kolacja, przekaska, pasta, kulinarny pamietnik, pate


Pasta z wątróbki z kaparami i anchois
  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 4 szt filety anchois 
  • 2 łyżki kaparów
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo mielony



Wątróbki opłukać i oczyści z błon. Cebulę drobno posiekać. Na  patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Dodać wątróbki, smażyć aż białko się zetnie. Dołożyć anchois i kapary, podsmażyć razem przez minutę, po czym wlać wino. Dusić kilka minut, aż wino w większości odparuje. Jeśli całkowicie odparuje pasta może być za sucha.
Przełożyć wszystko do wysokiego naczynia i zmiksować na gładką masę. Dodać sól, pieprz i natkę pietruszkę, wymieszać. Podawać na grzankach lub małych kromkach chleba z dodatkiem kaparów, korniszonów lub oliwek.

watrobka, kurczak, bernika, kolacja, przekaska, pasta, kulinarny pamietnik, pate

watrobka, kurczak, bernika, kolacja, przekaska, pasta, kulinarny pamietnik, pate

2 komentarze: