czwartek, 7 września 2017

Gulasz indyczy w sosie piwno-piernikowym

Jesień chyba rozgościła się na dobre.. z dnia na dzień jakby lato się nagle spakowało i odeszło w siną dal.. a na takie chłodne dni najlepszy jest pyszny, rozgrzewający, syty gulasz. Wykorzystałam mięso z indyka dzięki czemu danie jest mniej kaloryczne, ale równie dobre jak z wieprzowiny dzięki przyprawom, piwu i piernikowi. Polecam.

gulasz, indyk, obiad, mieso, piernik, bernika, kulinarny pamietnik

Gulasz indyczy w sosie piwno-piernikowym
  • 700 g mięsa indyczego na gulasz
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 1/2 l ciemnego piwa np miodowego
  • szklanka bulionu np drobiowego
  • 50 g pierników katarzynki w czekoladzie
  • 1 papryka czerwona 
  • 2 pomidory
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 szt ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • odrobina świeżego tymianku
  • łyżka musztardy 
  • łyżka musztardy francuskiej
  • pieprz świeżo mielony

Cebule i czosnek posiekaj w kostkę. Do garnka dodaj olej, wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż przez kilka minut. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojonego w kostkę indyka. Paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Kiedy mięso się zarumieni, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, paprykę, pomidory, ostrą paprykę, tymianek, pokruszone pierniczki, bulion i piwo. Duś gulasz na małym ogniu, pod przykryciem przez 1 h. od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dopraw gulasz pieprzem, dodaj obie musztardy. Podgrzewaj jeszcze przez 15 minut. Jeśli sosu będzie za mało podlej wodą. Gulasz najlepiej podawać z chlebem albo kaszą.

gulasz, indyk, obiad, mieso, piernik, bernika, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

  1. może być też suszony chleb razowy, najlepiej ciemny. jak mi zostanie zawsze suszę i mam do sosu klasycznego polskiego zwanego nie wiadomo dlaczego - szarym.
    Papryki nie daję bo złazi z niej skórka, co widac na zdjęciu i jest okropna.

    OdpowiedzUsuń