wtorek, 29 sierpnia 2017

Zupa krem z groszku, cukinii i mleczka kokosowego

Zielono mi, a co póki lato trwa... Dzisiaj proponuję krem z zielonego groszku, cukinii z orientalną nutą mleczka kokosowego. Nielubiany przeze mnie groszek w tej postaci jest pyszny, a słodko-kwaśny smak jest tutaj idealny. Do zupy wykorzystałam mrożony groszek firmy Poltino, który idealnie nadaje się do przygotowania groszkowych zup kremów. Polecam.

groszek, poltino, zupa, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik

Zupa krem z groszku, cukinii i mleczka kokosowego

  • 1-2 średnie cukinie
  • 2 szklanki groszku mrożonego Poltino
  • cebula
  • puszka 400 ml mleczka kokosowego
  • 400-500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1/2 kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sok z 1 limonki
  • papryka mielona ostra wg smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • opcjonalnie chipsy z ziemniaków


Bulion ugotować lub zagotować, jeśli mamy wcześniej przygotowany. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę, czosnek, cukinię i wszystko podsmażyć. Następnie wlać bulion, wsypać groszek i gotować warzywa ok 15 minut. Następnie całość zmiksować. Zupę ponownie postawić na piecu, wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy, sos sojowy, rybny, sok z limonki i wszystko ponownie podgrzać przez kilka minut. Można jeszcze raz dokładnie zmiksować. Opcjonalnie doprawić do smaku.
Zupę można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami albo tak jak ja z chipsami z fioletowych ziemniaków i kolendrą.


groszek, poltino, zupa, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik

groszek, poltino, zupa, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

  1. Ojejku, jakie to musiało być dobre. Trzeba będzie zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń