poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Marynowany ser

Z wycieczki w okolice Zakopanego zawsze przywozimy sery, nie tylko oscypki,ale także bundz i bryndze. Bundz to ser owczy podpuszczkowy, który przypomina trochę twaróg a trochę mozzarelle. Bardzo lubię zamarynować go w ziołach i oliwie, nabiera wtedy dodatkowego smaku i charakteru. Powstaje idealna przekąska, dodatek do kolacji czy na wieczór z filmem. Ja wykorzystałam tym razem tylko zioła, ale do marynowania można dodać czy to plasterki czosnku, kawałki suszonych pomidorów czy chilli. Wszystko zależy od waszej pomysłowości i smaku. Polecam.

ser, bundz, marynowanie, oscypek, feta, bernika, przekaska, kulinarny pamietnik

Marynowany ser bundz

  • 200 g sera np bundz lub inny twardy, zwarty np oscypek, bałkański, szopski, feta grecka
  • oregano suszone
  • zioła prowansalskie
  • tymianek świeży 
  • pieprz świeżo mielony
  • sol
  • oliwa z oliwek lub dobrej jakości z pierwszego tłoczenia olej 


Ser pokroić w kostkę, obtoczyć w mieszance ziół, ułożyć szczelnie w słoiku posypując świeżym tymiankiem, pieprzem i szczyptą soli. Zalać oliwą/olejem. Zamknąć słoik i odstawić do lodówki na 2-4 dni.

ser, bundz, marynowanie, oscypek, feta, bernika, przekaska, kulinarny pamietnik

ser, bundz, marynowanie, oscypek, feta, bernika, przekaska, kulinarny pamietnik

2 komentarze: