poniedziałek, 17 lipca 2017

Zupa kalafiorowa z warzywami

Zupa kalafiorowa to jedna z najbardziej popularnych polskich zup. Latem obowiązkowa na każdym polskim stole. A ile domów tyle na nią przepisów. Ja dzisiaj proponuję zupę z dodatkiem warzyw, w tym szparagów, które świetnie uzupełniają smak kalafiora. Zupa jest sycąca i z pajdą świeżego chleba może świetnie wystarczyć za cały obiad.

kalafior, zupa, obiad, szparagi, bernika, kulinarny pamietnik, lato

Zupa kalafiorowa z warzywami
  • 1/2 dużego kalafiora lub cały mniejszy
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie marchewki
  • 6 szparagów zielonych
  • 3-4 ziemniaki
  • pęczek świeżego koperku
  • 1,5 litra wywaru drobiowego
  • 50 ml śmietany do zup 18%
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na różyczki. Szparagi pokroić na 3-4 kawałki. Koperek posiekać.
Bulion podgrzać, dodać warzywa (oprócz szparagów i koperku). Dołożyć liść laurowy, ziele angielskie. Zupę gotować 15 minut. Na koniec włożyć szparagi, posiekany koperek i gotować jeszcze 5 minut. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wlać śmietankę, wymieszać. Uważać żeby się nie zważyła. Smacznego.

kalafior, zupa, obiad, szparagi, bernika, kulinarny pamietnik, lato


4 komentarze: