czwartek, 20 lipca 2017

Curry z pieczarkami i czarnuszka

Curry to mój ulubiony gulasz na szybko. Z czym? A z tym co akurat jest w lodówce. Tym razem były w niej pieczarki, jedna pierś, piękny pęczek dymki i otwarta puszka mleczka kokosowego. Cóż innego mogło z tych składników powstać? Oczywiście curry.

curry, mleczko kokosowe, pieczarki, kurczak, obiad, Indie, bernika, kulinarny pamietnik

Curry z pieczarkami i czarnuszką
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • cebulka dymka
  • 250 ml wywaru drobiowego
  • ok. 400 ml mleka kokosowego w puszce
  • 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1 łyżeczka przyprawy indyjskiej curry (lub więcej)
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • chilli w płatkach w młynku do smaku (albo zwykłe mielone chilli)
  • łyżka czarnuszki
  • 200 g ryżu jaśminowy (lub zwykły)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. W czasie, gdy będziemy przygotowywać curry ugotować na sypko ryż.
Cebule, cebulę dymkę, pieczarki pokroić w kostkę. W szerokim garnku z grubym dnem albo np. w woku rozgrzać olej, dodać cebulę, podsmażyć, dodać imbir, smażyć minutę. Włożyć do garnka kawałki kurczaka, posypać odrobiną soli i pieprzu. Razem wszystko smażyć ok 2-3 minuty. Dodać pieczarki, smażyć razem mieszając 5 minut. Wlać bulion i mleczko kokosowe, wymieszać. Wsypać czarnuszkę, doprawić zieloną pastą curry, indyjskim curry, kuminem, kurkumą i chilli. Gotować razem 5 minut. Po tym czasie sos powinien być już gęsty a warzywa i mięso ugotowane, ale wciąż jędrne. Można doprawić do smaku jeszcze np pastą curry, żeby było bardziej pikantne. Podać na talerzu z ryżem, posypane posiekaną zieloną dymką.

curry, mleczko kokosowe, kurczak, obiad, pieczarki, Indie, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz