poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Zakwas na żurek bezglutenowy

Bezglutenowe święta to nie problem. Nawet żurek, tradycyjnie podany na śniadanie z domową białą kiełbasą jeśli się postaramy może być bezglutenowy, gdy wymaga tego nasza dieta. Wystarczy użyć mąki ryżowej a będziemy mieć pyszną zupę, której nie może zabraknąć na naszym wielkanocnym stole.

zakwas, zur, zurek, bezglutenu, bezglutenowy, wielkanoc, bernika, zupa, kulinarny pamietnik


Zakwas na żurek bezglutenowy
  • 100 g bezglutenowej mąki ryżowej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z kapusty lub z kiszonych ogórków (najlepiej domowych niepasteryzowanych)


Wodę przegotować i ostudzić. Do glinianego garnka albo słoika najlepiej litrowego wsypać mąkę, dolewając stopniowo wodę - do 3/4 objętości słoika - mieszać cały czas, aby nie powstały grudki. Dodać czosnek pokrojony na plasterki, liść laurowy, ziele angielskie oraz kwas z ogórków lub kapusty. Przykryć słoik talerzykiem lub gazą. Ważne by mogło dochodzić do środka powietrze. Odstawić słoik na 5-6 dni w ciepłe miejsce, raz lub dwa razy dziennie wymieszać drewnianą łyżką. Musi zacząć pachnieć kwasem. Może nam też zacząć pleśnieć, dlatego od czasu do czasu wąchajmy go. Gotowy zakwas przechowywać w lodówce.  
zakwas, zur, zurek, bezglutenu, bezglutenowy, wielkanoc, bernika, zupa, kulinarny pamietnik

zakwas, zur, zurek, bezglutenu, bezglutenowy, wielkanoc, bernika, zupa, kulinarny pamietnik

1 komentarz: