piątek, 7 kwietnia 2017

Pasztet mięsny wielkanocny

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas na świąteczne przepisy. Co roku na naszym stole obowiązkowym elementem jest pasztet robiony przez moją mamę. Dopracowała go do perfekcji i bez tego pasztetu nie ma świąt. Mi smakuje zawsze i wszędzie. A jakie u was są obowiązkowe potrawy robione przez członków waszych rodzin? Podzielcie się.

pasztet, wielkanoc, mieso, bernika, kulinarny pamietnik, ges, kaczka, swieta


Pasztet mięsny wielkanocny
  • kaczka ok 1,5 kg
  • 600 g gęsi (np pierś, udko)
  • 250 g wątróbki z drobiowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka utartej w moździerzu kolendry
  • ½ łyżeczki roztartych ziaren jałowca
  • 2 łyżeczki soli
  • kajzerka
  • 5 jajek

Kaczkę i gęś doprawiamy rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Każde mięso osobno układamy w brytfance do pieczenia i pieczemy (dusimy) do miękkości przez ok 2h. Mięso z kaczki i gęsi obieramy z kości. Wątróbki kroimy na kilka kawałków każdą, usuwając przy okazji ewentualne żylaste części. Zaparzamy je w sosie po upieczeniu gęsi dosłownie przez 2 minuty. Kajzerkę również namaczamy w sosie z gęsi. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka.

Mięso z gęsi, kaczki, wątróbkę i kajzerkę mielimy dwukrotnie w maszynce na małych oczkach. Jeśli chcemy pasztet bardziej grudkowaty wystarczy raz. Masę umieszczamy w jednej dużej misce, dodajemy zioła, przyprawy, żółtka. Wyrabiamy starannie i powoli na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i na samym końcu dodajemy ją delikatnie mieszając, żeby masa stała się puszysta i napowietrzona.

Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Dno i boki niedużej foremki lub kilku mniejszych np keksówek wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy masę, wyrównujemy, na wierzchu nożem robimy dekoracyjną kratkę. Pasztet umieszczamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni i zapiekamy przez 60 minut. Gotowy pasztet schładzamy, a następnie przechowujemy w lodówce.

pasztet, wielkanoc, mieso, bernika, kulinarny pamietnik, ges, kaczka, swieta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz