Pasztet mięsny z kaczki

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas na świąteczne przepisy. Co roku na naszym stole obowiązkowym elementem jest pasztet robiony przez moją mamę. Dopracowała go do perfekcji i bez tego pasztetu nie ma świąt. Mi smakuje zawsze i wszędzie. A jakie u was są obowiązkowe potrawy robione przez członków waszych rodzin? Podzielcie się.

pasztet, wielkanoc, mieso, bernika, kulinarny pamietnik, ges, kaczka, swieta


Pasztet mięsny wielkanocny
  • kaczka ok 1,5 kg
  • 600 g gęsi (np pierś, udko) lub boczek albo łopatka
  • 250 g wątróbki z drobiowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka utartej w moździerzu kolendry
  • ½ łyżeczki roztartych ziaren jałowca
  • 2 łyżeczki soli
  • kajzerka
  • 5 jajek

Kaczkę i gęś (lub boczek, łopatka) doprawiamy rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Każde mięso osobno układamy w brytfance do pieczenia i pieczemy (dusimy) do miękkości przez ok 2h. Mięso z kaczki i gęsi obieramy z kości. Wątróbki kroimy na kilka kawałków każdą, usuwając przy okazji ewentualne żylaste części. Zaparzamy je w sosie po upieczeniu gęsi dosłownie przez 2 minuty. Kajzerkę również namaczamy w sosie z gęsi. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka.

Mięso z gęsi, kaczki, wątróbkę i kajzerkę mielimy dwukrotnie w maszynce na małych oczkach. Jeśli chcemy pasztet bardziej grudkowaty wystarczy raz. Masę umieszczamy w jednej dużej misce, dodajemy zioła, przyprawy, żółtka. Wyrabiamy starannie i powoli na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i na samym końcu dodajemy ją delikatnie mieszając, żeby masa stała się puszysta i napowietrzona.

Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Dno i boki niedużej foremki lub kilku mniejszych np keksówek wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy masę, wyrównujemy, na wierzchu nożem robimy dekoracyjną kratkę. Pasztet umieszczamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni i zapiekamy przez 60 minut. Gotowy pasztet schładzamy, a następnie przechowujemy w lodówce.

pasztet, wielkanoc, mieso, bernika, kulinarny pamietnik, ges, kaczka, swieta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger